Jornades del Centenari de l'arrencament de les pintures de Santa Maria de Mur | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Planifica't l'agenda

Jornades del Centenari de l'arrencament de les pintures de Santa Maria de Mur

27/09/2019
28/09/2019
27 de setembre: Palau Marc. Sala d’Actes. La Rambla, 8. Barcelona, i 28 de setembre: visita a Mur i rodalies
Barcelona
27 i 28 de setembre de 2019 de 9 a 17 h
Gratuït
Professionals
Conferència, curs
Jornada professional amb motiu del Centenari de l'arrencament de les pintures de Santa Maria de Mur
Reserva prèvia necessària
crbmc.cultura@gencat.cat

Més informació Cerca més activitats
PROGRAMA
 
Programa del dia 27 de setembre. Sala d’Actes del Palau Marc:

 
• 09.00 h Inauguració a càrrec de la Sra. Elsa Ibar, directora general del Patrimoni Cultural, i de Mn. Josep Maria Mauri, vicari general del Bisbat d’Urgell.
 
• 09.30 h "De com les esglésies van quedar desproveïdes de la seva epidermis". Dra. Milagros Guardia. Institut de Recerca en Cultures Medievals (IRCVM). Universitat de Barcelona.
 
• 10.15 h "La venda de les pintures de Mur i la resposta de la Junta de Museus". Dra. Montserrat Pagès, historiadora de l’art i antiga conservadora de l’Àrea d’Art Romànic del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).
 
11.00 h PAUSA-CAFÈ
 
• 11.30 h "La conservació de les pintures murals arrencades i recol·locades en el seu lloc d'origen". Sr. Pere Rovira, conservador-restaurador, coordinador de l’especialitat de Pintura Mural i Escultura de Pedra del CRBMC, Departament de Cultura.
 
• 12.45 h "Estat de conservació, intervencions i anàlisis de les pintures murals arrencades i traspassades, conservades al Museu Nacional d’Art de Catalunya". Sra. Paz Marquès, conservadora-restauradora de Pintura Mural de l’Àrea de Restauració i Conservació Preventiva del MNAC, i Sra. Núria Oriols, química de l’Àrea de Restauració i Conservació Preventiva del MNAC.
 
14.00 h PAUSA-DINAR
 
• 15.30 h "Les pintures murals de Santa Coloma d'Andorra. Una aventura fantàstica". Sra. Berna Garrallà, cap de l’Àrea de Béns Mobles del Ministeri de Cultura, Govern d’Andorra i Sra. Marta Planas, cap de l’Àrea de Museus i Monuments del Ministeri de Cultura, Govern d’Andorra.
 
• 16.15 h "Les museografies de la pintura mural romànica". Dra. Imma Lorés. Departament d’Història de l’Art i Història Social de la Universitat de Lleida.
 
• 17.00 h "De la pintura romànica al 3D. Les noves tecnologies en la difusió del patrimoni". Sr. Albert Sierra. Responsable de noves tecnologies de l'Àrea de Programes Públics. Agència Catalana del Patrimoni Cultural.
 
 
 
Programa del dia 28 de setembre. Visita
 
• 12.00 h Visita a l’església de Santa Maria de Mur. Dra. Montserrat Pagès; Sr. Pere Rovira, i Sr. Rudi Ranesi, conservador-restaurador d’Arcovaleno Restauro, SL.
 
14.00 h PAUSA-DINAR
 
• 16.30 h Visita a l’església de Sant Miquel de Moror (pintures romàniques influenciades per les pintures de Mur). Visites en grups de 5.