tancar

Informa't, inspira't

Si vols visitar escenaris únics i gaudir de les activitats i novetats que ofereixen els principals equipaments patrimonials de Catalunya; si t'agrada conèixer el teu país i reviure la història amb els cinc sentits, dóna't d'alta al butlletí Informa't. Inspira't, en el què t'informarem periòdicament de les millors propostes del patrimoni cultural de Catalunya. Trobaràs moltes idees per inspirar-te!

+subscriure'm

Planifica't l'agenda

Visita guiada per veure els CAPS DE BIGA de Solsona

07/10/2017
Plaça Major de Solsona
Solsona
A les 18.30 h. Trobada a la plaça Major
Aquesta visita es fa únicament en motiu de les JEP
Públic general, Professionals, Aficionats al patrimoni
Visita guiada
Passejant pel nucli antic solsoní ens adonem que uns ulls esbatanats ens espien des de les alçades, la majoria són humanoides i amb cares grotesques, altres més nobles... 
 
Els caps de biga són grosses cares de fusta tallada que decoren l'extrem final dels cavalls de les cobertes de moltes cases solsonines i en alguns casos les biguetes voladisses de balcons o tribunes. Els més antics que es conserven els trobem als porxos de Ca l'Aguilar, a la Plaça Major (medievals). D'època ja més tardana (s. XVIII) són els caps barrocs de la casa del Taller dels Morató (on ara s’hi troba la biblioteca). Aquesta nissaga va embellir amb les seves estructures i imatges bona part de les esglésies d'aquesta comarca. 
 
La presa de consciència per preservar el patrimoni va propiciar l'embelliment de façanes, adaptant els caps de biga com a solució constructiva visual en les cases que es reformaven, a la segona meitat del segle XX. La major part dels caps de biga són obra de l'escultor Manel Casserras i Boix (1929-1996), més conegut com a artista geganter, autor de bona part dels gegants de Catalunya, i que podem trobar els de la Festa Major al Quarto de Gegants..
 
Els caps de biga han estat un element distintiu de l'arquitectura popular solsonina, d'orígens incerts. La rumorologia popular diu que tenien com a objectiu espantar els mals esperits, perquè si no tindrien aquestes cares d’espant?

En aquesta visita et proposem conèixer on són i què simbolitzen, i únicament es farà aquest dia, en motiu de les Jornades Europees del Patrimoni.
Reserva prèvia necessària

Més informació Cerca més activitats
Detall d'un cap de biga