Alejandro Aravena, premi Pritzker i arquitecte dels desafavorits | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Alejandro Aravena, premi Pritzker

Alejandro Aravena, premi Pritzker - Foto: Leonardo Maldonado CC

Alejandro Aravena, premi Pritzker i arquitecte dels desafavorits

L’obra del xilè destaca pels projectes socials d'infraestructures i habitatges públics 02.02.2016

Una arquitectura socialment compromesa.  Així podria definir-se el treball d’Alejandro Aravena, recentment guardonat amb el premi Pritzker o ‘Nobel de l’arquitectura’.

L’obra d’Aravena no és massa coneguda a Europa, ja que es concentra majoritàriament al seu país d’origen, Xile. Al capdavant d’ELEMENTAL S.A., l’arquitecte realitza projectes socials d'infraestructura, transport, espai públic i habitatge, en cooperació amb la Universidad Católica de Chile. ELEMENTAL és una iniciativa internacional per innovar i construir conjunts d'habitatge de molt baix cost. Fins a la data, Aravena ha realitzat més de 2.500 habitatges d'aquest tipus, sobretot a Amèrica Llatina.

El seu procés de treball implica a tots els actors involucrats en la gestació del projecte; Aravena fa seu el concepte d’“habitatge incremental” que es va originar a Llatinoamèrica a la dècada dels anys 60 que aspira a atorgar condicions que gradualment permetin la millora i ascens social dels més desafavorits.

Segons Tom Pritzker, president de la Fundació Hyatt que atorga el premi, “Alejandro Aravena ha estat pioner en un tipus de pràctica col·laborativa que genera potents obres arquitectòniques i també aborda alguns dels principals desafiaments del segle XXI. La seva obra construïda ofereix una oportunitat econòmica als menys privilegiats, mitiga els efectes dels desastres naturals, redueix el consum energètic i proporciona espais públics acollidors. Innovador i inspirador, demostra que la bona arquitectura pot millorar la vida de les persones”.

Intervenció Alejandro Aravena a TED Talks