Arriben les Jornades Europees de Patrimoni! | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat


Foto: Rafael López-Monné (Departament de Cultura)

Arriben les Jornades Europees de Patrimoni!

Més de 350 activitats gratuïtes a municipis d'arreu de Catalunya 06.10.2017
Des d'avui i fins diumenge 8 d’octubre, Catalunya celebra la 26a edició de les Jornades Europees de Patrimoni. Els palaus, castells, monestirs, fàbriques, jardins històrics i altres espais patrimonials obriran les seves portes perquè els ciutadans gaudeixin de visites gratuïtes i activitats especials.

Les Jornades Europees de Patrimoni són una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea. Són la manifestació cultural participativa més important d’Europa en relació al patrimoni i, des de la seva creació el 1991, Catalunya s’hi va afegir creant activitats pròpies.

Enguany, el lema suggerit pel Consell d'Europa és 'Patrimoni i natura: un paisatge de possibilitats' per posar en relleu els valors patrimonials incorporats a la natura, la importància del medi ambient sobre els estils de vida de les persones i la influència que té sobre el benestar i el creixement socioeconòmic de les comunitats.

Activitats en més de 180 municipis

Un any més, el Departament de Cultura ha recollit en una única agenda en línia les més de 350 activitats que han organitzat els municipis d’arreu del país: visites guiades, representacions teatrals, concerts, passejades, exposicions i molt més.

A les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre es pot descobrir la història i el patrimoni del litoral en una visita guiada pels principals indrets històrics, com el Torreó de Miami Platja o els búnquers de la Platja de la Pitxerota. A Vila-rodona, els amants del vi poden unir-se a la visita guiada al Celler Cooperatiu de Cèsar Martinell, inaugurat l’any 1919, i encara en funcionament. El Castell Monestir d’Escornalbou, envoltat de natura, ofereix la darrera visita teatralitzada al monument per redescobrir Eduard Toda.

Els més curiosos poden descobrir a Barcelona una de les torres més emblemàtiques de la ciutat, el campanar de Santa Maria del Pi, conèixer la seva història i contemplar unes vistes úniques del Pla de Barcelona des de 54 metres d’alçada. Si es gaudeix de les Jornades en família, es pot participar en tallers familiars com el que proposa el Museu del Cau Ferrat, a Sitges, per jugar a trobar tots els animals atrapats en plats de ceràmica o penjats del sostre. A Terrassa, el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya ofereix una passejada per les voltes del Vapor Aymerich, Amat i Jover, una mirada diferent a l’excepcional edifici de l’arquitecte Muncunill.

A les comarques de Girona, el Museu d’Arqueologia de Catalunya a Empúries proposa visitar la gran domus dels Mosaics i baixar al criptopòrtic –obert al públic des del passat mes de març- un espai subterrani ubicat sota peristil, el jardí principal d’aquesta casa. Encara a l’Alt Empordà, qui visiti el Conjunt Monumental de Sant Pere de Rodes no es pot perdre la visita sobre els pirates i corsaris que es va estrenar el passat estiu amb gran èxit de participació. A la ciutat de Girona destaquem l’itinerari sobre l’evolució de la iconografia pagana a la cristiana a través de la visita al Monestir de Sant Pere de Galligants, Sant Feliu i la Catedral de Girona. I a qui li agradi envoltar-se d’arbres, pot apuntar-se a la passejada per la Roureda de Can Pascal, a Camprodon, un dels boscos més especials de Catalunya on hi ha roures de fulla gran centenaris.

A les comarques de les Terres de Lleida i Aran es pot descobrir el Parc dels búnquers de Martinet i Montellà amb una proposta que combina la visita històrica amb una visió de descobert de la natura que envolta aquests equipaments de fortificació. Aquells qui vulguin visitar el patrimoni de la Vall de Boí poden visitar gratuïtament sis de les esglésies de l’excepcional conjunt romànic.

A més, els dies 7 i 8 d’octubre, tots els monuments de la Generalitat de Catalunya es podran visitar gratuïtament.

Es poden consultar les activitats i els dies de portes obertes al web de les Jornades Europees de Patrimoni: patrimoni.gencat.cat/JEP2017