El conjunt romànic de la Vall de Boí: 15 anys com a Patrimoni Mundial de la UNESCO | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

El conjunt romànic de la Vall de Boí: 15 anys com  a Patrimoni Mundial de la UNESCO

Mònica Caba - CC

El conjunt romànic de la Vall de Boí: 15 anys com a Patrimoni Mundial de la UNESCO

Jornada de portes obertes a les esglésies de Sant Climent de Taüll, Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí i Santa Eulàlia d'Erill la Vall 26.11.2015

El conjunt romànic de la Vall de Boí celebrarà el 30 de novembre el 15è aniversari de la designació com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Va succeir el 30 de novembre de l’any 2.000.

Per commemorar l’aniversari el Centre del Romànic de la Vall de Boí organitza una jornada de portes obertes a les esglésies de Sant Climent de Taüll, Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí i Santa Eulàlia d'Erill la Vall, que es podran visitar de manera gratuïta durant el dilluns 30 de novembre, de les 10 a les 14 h i de les 16 a les 19 hores.

En aquests 15 anys des de la declaració de la UNESCO, a la Vall de Boí s’han restaurat les esglésies, s’han condicionat els seus entorns i s’ha obert al públic el Centre del Romànic de la Vall de Boí.

Les esglésies romàniques de la vall són construccions dutes a terme durant els segles XI i XII seguint els models provinents del nord d’Itàlia, el romànic llombard. Un conjunt excepcional i unitari que dóna identitat al municipi. Els criteris fonamentals d’inclusió a la llista de Patrimoni de la Humanitat van ser:

“L’ important desenvolupament de l’art i de l’arquitectura romànica de les esglésies de la Vall de Boí és el testimoni  dels profunds intercanvis interculturals a l’Europa medieval i en particular a través de la barrera muntanyosa dels Pirineus”.

“Les esglésies de la Vall de Boí son un exemple particularment pur i homogeni de l’art romànic en  un paisatge rural mantingut pràcticament intacte”.