El descobriment de les ‘cases de Peterborough’ aporta noves dades sobre la prehistòria a les Illes Britàniques | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Descobriment de les ‘cases de Peterborough’

Objectes trobats a les ‘cases de Peterborough’ - Foto: Cambridge Archeology Unit

El descobriment de les ‘cases de Peterborough’ aporta noves dades sobre la prehistòria a les Illes Britàniques

La ‘Pompeia de l’Edat del Bronze’ és una troballa extraordinària, segons els estudiosos 02.02.2016

Un instant de vida de fa 3.000 anys congelat en el temps. Un llibre obert que aportarà noves dades i revolucionarà la forma d’entendre l’Edat de Bronze a les Illes Britàniques. Aquestes i altres frases s’han alçat a l’hora de valorar la importància de les “cases de Peterborough”, un assentament prehistòric descobert recentment en aquesta localitat al nord de Londres.

Es tracta de dues, possiblement tres, cases circulars de grans dimensions fetes de fusta i amb sostre de palla. Un incendi les va demolir fa 3.000 anys, enfonsant-les al llim del riu, que ha contribuït a preservar-ne les restes en un estat de conservació excepcional.

A dins, els investigadors han estat testimonis únics de la vida quotidiana d’aquests antics britànics del Bronze final: vestits, joies, armes, estris, restes d’animals i fins i tot de menjar, encara enganxat a les olles. La marxa precipitada dels habitants d’aquest lloc suggereix un atac o un accident; per això, les “cases de Peterborough” han estat batejades als mitjans com ‘la Pompeia de Peterborough’ o ‘de l’Edat del Bronze’, tot i que no té res a veure ni la datació ni la forma de vida dels dos llocs.

Els investigadors, que seguiran excavant fins al maig, creuen que l’assentament està directament relacionat amb l’excavació de Must Farm, molt propera. Formarien part d’una comunitat d’un centenar de persones, aparentment pròspera (pels objectes localitzats) i que va abandonar el lloc de forma abrupta. El perquè, de moment, encara és un misteri.

Arqueòlegs treuen a la llum objectes de la "Pompeia" britànica