Actualitat

El fons dels fotògrafs Pere Català ingressarà a l'Arxiu Nacional de Catalunya

Està constituït per unes 15.000 imatges, 15.000 documents textuals i uns 15.000 exemplars de la biblioteca adjunta 12.06.2017
El fons Pere Català ingressarà a l’Arxiu Nacional de Catalunya. L’arxiu, que comprèn l’obra i el pensament de Pere Català Pic (Valls, 1889-1971) (pare), un dels principals fotògrafs avantguardistes del país, i del fotògraf historiador Pere Català Roca (Valls, 1923-2009) (fill), esdevé un llegat cabdal per a comprendre el tarannà i el passat de Catalunya.
 
El fons està constituït per unes 15.000 imatges, entre positius i negatius; 15.000 documents textuals i uns 15.000 exemplars de la biblioteca adjunta.
  
L’Arxiu Pere Català és un dels fons fotogràfics i documentals més importants del país. Conté tota l’obra produïda pels fotogràfs des de 1909 a 2009. Aquests 100 anys de fotografia i de vida cultural catalana permeten conèixer de primera mà les transformacions viscudes des de la Primera Guerra Mundial, i durant la Guerra Civil i la dictadura franquista fins a la transició a la democràcia.
 
En aquest sentit, els documents fotogràfics i documentals del fons són d’una importància cabdal, ja que giren a l’entorn molts temes diferents com la fotografia costumista de principis de segle; la importància del pensament republicà, publicitari i psicològic; les penyes literàries prohibides; la biblioteca més important a Catalunya sobre les relacions amb l’Alguer; els castells humans i els castells i torres medievals; així com una col·lecció de retrats d’artistes i polítics, entre d’altres.
 
Actualment, una mostra al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) recupera la memòria visual de Pere Català Pic