El Fons fotogràfic Boix ja és consultable en línia | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Imatges: Gregori Lopez Raimundo i Francesc Boix a l'Hotel Colon, seu de les JSUC (Francesc Boix, juny 1987) / L'hora del ranxo (Francesc Boix) / Soldats amb una ametralladora Màxim a la vall de Meià (Francesc Boix, 1938)

El Fons fotogràfic Boix ja és consultable en línia

La Comissió de la Dignitat va fer donació del fons a l’Arxiu Nacional de Catalunya 30.09.2016
El Fons Boix, que va ser donat a l’Arxiu Nacional de Catalunya per la Comissió de la Dignitat al setembre, conté fotografies realitzades pel fotògraf Francesc Boix i pel seu pare, Bartomeu Foix. Està constituït per 1.369 negatius en blanc i negre en diferents formats, 706 dels quals són de Francesc Boix i 663 de Bartomeu Boix, i ja són consultables en línia
 
Les fotografies de Francesc Boix corresponen al període de la Guerra Civil, majoritàriament, i n’hi ha també d’alguna altra temàtica. Daten entre el juny de 1937 i fins a finals de 1938 al front d’Aragó, amb escenes de la zona de Terol, Saragossa i Osca, i al front del Segre, a la zona de Vilanova de Meià, a Badaüll, a Vilanova de la Barca i a altres poblacions del Pla d’Urgell, on van estar les últimes unitats de la 30a Divisió de l’exèrcit republicà.
 
El material de Bartomeu Foix, pare de Francesc Boix, conté vistes de la ciutat de Barcelona i dels pobles del voltant; de les platges del Badalona, el Garraf, Castelldefels i Sitges, i d’alguns fets històrics, com les eleccions de 1931 o la visita de Macià a Valldoreix, i de propaganda electoral de diferents comicis entre els anys 1930 i 1936.
 
Abans de donar-lo a l’Arxiu Nacional de Catalunya, la Comissió de la Dignitat va adquirir el fons mitjançant una aportació de mecenatge desinteressat i anònim de 47 persones, així com de l’Editorial Ara Llibres i de la revista Sàpiens. La Comissió va conèixer l’existència del fons gràcies a l’Assosiació Fotoconnexió, entitat dedicada a promoure l’estudi, la conservació i la difusió de la fotografia, que el va ordenar, organitzar i descriure, a més de treballar per identificar-ne l’autoria, desconeguda inicialment. 

Consulta l'arxiu en línia