El Museu Etnològic del Montseny inaugura nous espais expositius | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat



1. Nova sala dedicada a les Llegendes del Montseny.
2. L'Òmnibus d'onze places de l'any 1923.
3. Nova sala del tèxtil.
4. Acte d’inauguració, amb Elsa Ibar, directora general de la Direcció General del Patrimoni Cultural; Magda Gassó, cap dels Serveis de Museus i Protecció de Béns Mobles; Josep Calatayud, director dels Serveis Territorials de Girona del Departament de Cultura; Jordi Camps, diputat de Promoció i Desenvolupament econòmic i local de la Diputació de Girona; Salavador Balliu, president del Consell Comarcal de la Selva; Pere Garriga, alcalde d'Arbúcies; el regidor de Cultura, Manel Serras i Jordi Tura, director del Museu Etnològic del Montseny, La Gabella.

El Museu Etnològic del Montseny inaugura nous espais expositius

Les obres de remodelació permeten al visitant descobrir nous espais dedicats a la vida quotidiana i la indústria del Montseny 09.11.2021
Aquest dissabte 6 de novembre s’han inaugurat les noves sales del Museu Etnològic del Montseny, La Gabella (MEMGA). Unes obres de reforma que han permès millorar el recorregut de la visita i que, sobretot, s’han concentrat en l’actualització museogràfica dels diferents espais, en què es descriu el model industrial del Montseny: la torneria, la carrosseria i el món del tèxtil.

Dels nous espais del MEMGA, en destaquen tres punts del recorregut:
 
- L’espai dedicat a les Llegendes del Montseny i a la vida quotidiana. Aquest àmbit gira al voltant de la recreació escenogràfica d’una gran llar de foc, com les que es podien trobar en els masos del Montseny des de fa més de 300 anys. Aquest espai genera l’atmosfera perfecte per escoltar les llegendes més conegudes del Montseny.
 
- L’Òmnibus d’onze places de l’any 1923, de carrosseries Ayats, exemple dels primers models d’autobusos carrossats a Arbúcies, el gran centre productor de Catalunya, i que ara ocupa tot sol l’espai central de la segona planta, guanyant visibilitat i acompanyat d’una producció audiovisual. Destaca la recuperació de la gran encavallada de fusta a 4 vessants del teulat original de l’edifici, del 1600,  i que amb la nova il·luminació recupera tota la seva força.
 
- La nova sala del tèxtil que permet completar el discurs del model industrial arbucienc, originat a finals del segle XIX. L’activitat tèxtil a la vall d’Arbúcies, amb una presència important des de mitjans del segle XVII, va rebre un gran impuls amb les fàbriques construïdes entre les darreries del segle XIX i principis del segle XX. Un gran teler de més de 150 anys i fotografies de les dones i nenes que treballaven en aquesta activitat són un dels elements centrals de l’exposició.

La remodelació
 
El projecte de remodelació també ha incidit en la restauració, reforçament, impermeabilització i aïllament tèrmic dels teulats originals de l’edifici de La Gabella, així com de les cobertes de la galeria nord i la remodelació dels sistemes elèctrics i de climatització del conjunt de la segona planta del museu, amb l’objectiu de millorar tant les condicions de visita, la conservació de les col·leccions i l’eficiència energètica. En el marc d’aquestes obres també s’ha ampliat l’espai dedicat a les exposicions temporals a la planta baixa de l’edifici, amb la incorporació d’una nova sala, assolint una superfície aproximada de 150 m2.

El projecte executat compren una superfície aproximada de 500m2 dels 2000m2 que té el MEMGA i ha tingut un cost 545.000 euros, que ha comptat amb finançament dels Fons FEDER,  la Diputació de Girona, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament d’Arbúcies.