El Pallars Jussà alberga les petjades fòssils més antigues de Catalunya | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

El Pallars Jussà alberga les petjades fòssils més antigues de Catalunya

Descrites les petjades fòssils més antigues de Catalunya - Foto: ICP

El Pallars Jussà alberga les petjades fòssils més antigues de Catalunya

Pertanyen a amfibis i rèptils primitius que van viure fa gairebé 300 milions d’anys 25.02.2016

La Vall de Manyanet, al terme municipal de Sarroca de Bellera (Pallars Jussà), se situa al mapa de la paleontologia a Catalunya gràcies a una important troballa de restes fòssils. Recentment, s’hi ha identificat diversos rastres d’animals tetràpodes de fa aproximadament entre 280 i 290 milions d’anys; aquesta datació els converteix en les petjades fòssils més antigues de Catalunya, pertanyents a l’era geològica del Permià.

Les petjades corresponen a diferents grups d’amfibis i rèptils primitius i es localitzen entre una zona fluvial de meandres i una altra d’aigües no confinades. Els tetràpodes (terme grec que significa ‘quatre potes’) són els primers vertebrats que van trepitjar terra ferma, desenvolupant pulmons i transformant les aletes en potes, però amb un cicle vital encara força lligat als ambients aquàtics.

La troballa, feta per investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i l’Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (CSIC), ha estat publicada a la revista Geological Magazine de la Cambridge University Press.