tancar

El 2018 celebrem l’Any Europeu del Patrimoni Cultural. Una oportunitat única per descobrir la riquesa i diversitat del nostre patrimoni. Monuments i jaciments, paisatges, festes i tradicions, coneixements transferits i expressions de la creativitat humana, col·leccions conservades i gestionades per museus, biblioteques i arxius. Tot un món per descobrir!

+info

Escapades


1) Salí de Cambrils (Foto: Ajuntament d'Odèn) / 2) Pou del Portal (Foto: mNACTEC) / 3) Molins de la Vall d'Ora (Foto: mNACTEC)

El passat industrial del Solsonès

Passegeu entre molins, salins i pous per reviure els inicis industrials de la comarca Lleida
Passeu l’estiu prop de Solsona? Us proposem un recorregut pel patrimoni industrial de la comarca: salins, serradores, molins fariners, pous... Un testimoni dels primers processos d’explotació i fabricació industrials a Catalunya.
 
POU DE GEL DE SOLSONA
 
Al segle XVIII, el gel es va convertir en un producte de primera necessitat i va caldre construir nous pous per poder-lo conservar i assegurar-ne el bon subministrament. El Pou del Portal, situat a Solsona, fa 8 metres de diàmetre i 9,30 d’alçada. Servia per emmagatzemar el gel obtingut del forat de la Bòfia, al port del Comte, o del riu Negre. Avui dia és un dels elements més importants de Catalunya per comprendre el procés d’emmagatzematge i comercialització del gel gràcies a la seva excel·lent restauració i museïtzació.
 
SALÍ DE CAMBRILS
 
A uns 40 minuts en cotxe de Solsona hi trobem el Salí de Cambrils, en funcionament fins l’any 1963. Situat al municipi d’Odèn, l’explotació havia començat el 1780, aprofitant les surgències d’aigua salada de la Ribera Salada. Actualment, s’ha restaurat una part del complex. Podeu realitzar una visita guiada per conèixer l’antic funcionament del salí i el procés d’obtenció de la sal o gaudir d’una activitat terapèutica al voltant de l’aigua salada. S’hi conserven també cinc molins: dos de sal, un de farina, un de pinso i un de pelador.
 
SERRADORA I  MOLINS FARINERS DE LA VALL D’ORA
 
Els molins hidràulics fariners, documentats des del segle XII, són un referent de l’activitat econòmica i social del Solsonès i el Berguedà. A mitja hora de Solsona, avui dia es pot visitar el restaurat Molí de Ca l’Ambròs a la Vall d’Ora, a Navès, juntament amb al serradora amb roda vertical adjacent, el pont medieval de dos arcs que travessa el riu Aiguadora i l’antiga escola de la Vall d’Ora, on s’hi troba un petit ecomuseu

Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural