El patrimoni cultural celebra la Diada Nacional de Catalunya amb portes obertes arreu del territori | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Visita guiada al Castell de Cardona
Imatge: Jordi Play

El patrimoni cultural celebra la Diada Nacional de Catalunya amb portes obertes arreu del territori

L’onze de setembre, museus, monuments i jaciments conviden a la ciutadania a gaudir del patrimoni cultural català 10.09.2021
El dissabte 11 de setembre, diversos museus, monuments i jaciments d’arreu del territori celebren la Diada Nacional de Catalunya oferint una jornada de portes obertes. La majoria d’ells, durant el seu horari habitual d’obertura de dissabtes o festius.
 
Amb motiu de la Diada, també s’organitzen activitats especials, com la de l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany, que ofereix una xerrada sobre l’origen d’Els Segadors, l’himne nacional de Catalunya. El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) també organitza una visita guiada per conèixer les instal·lacions i els treballs de conservació-restauració que s’hi duen a terme.

Comarques de Barcelona i de Catalunya Central

A la Catalunya Central es podrà gaudir de les portes obertes al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica, que oferirà una audició amb el seu carilló a càrrec del carillonista Blai Ciurana. També faran portes obertes el Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet, el Museu d’Història de Sabadell, el Museu del Monestir de Sant Cugat i monuments com els castells de Cardona i de Claramunt, la Casa Museu Rafael de Casanovas o la Casa Museu Prat de la Riba.

A Barcelona ciutat, el Museu d’Història de Catalunya, el MACBA, o el MNAC, que oferirà portes obertes amb reserva prèvia per poder realitzar un control dels aforaments.
 
Comarques de Girona

A les comarques de Girona es podrà visitar gratuïtament el Museu d’Art de Girona i les seus d’Empúries, Girona i Ullastret del Museu d’Arqueologia de Catalunya. Aquest últim, seguint la seva programació habitual, oferirà la visita teatralitzada “Ekinar, la història d’una noble indiketa”.

També obriran portes museus com el Terracotta Museu de Ceràmica de la Bisbal d’Empordà, el Museu Municipal Josep Aragay a Breda, el Museu de l’Anxova i de la Sal a l’Escala, els Museus dels Sants d’Olot, el Museu del Suro de Palafrugell, a la seu del Turó dels Guíxols del Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols i Can Quintana del Museu de la Mediterrània a Torroella de Montgrí. A més, a l’Ecomuseu-farinera de Castelló d'Empúries, es podrà gaudir d’un 2x1 per gaudir del museu i del Festival Terra de Trobadors.

Pel que fa a monuments, es podrà gaudir de la visita gratuïta a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran, el Monestir de Sant Pere de Rodes i l’Estudi – Taller Carles Fontserè.
 
Comarques del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre

Obriran les seves portes gratuïtament les diverses seus del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, així com el Reial Monestir de Santes Creus, la Cartoixa d’Escaladei o el Castell de Miravet. També el Museu d’Història de Cambrils, coincidint amb el primer dia d’obertura de l’exposició "Antoni Campañà a Cambrils. La mirada del fotògraf (1920-1960)".
 
Comarques de les Terres de Lleida i Aran

A les Terres de Lleida i Aran, obriran les seves portes gratuïtament el Museu de la Noguera, el Museu de Cervera, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, el Museu de Guissona, el Museu Diocesà d’Urgell, el Museu Hidroelèctric de Capdella, el Museu d’Art Jaume Morera de Lleida, el Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, el Museu de Tàrrega-Urgell, el Musèu dera Val d'Aran a Vielha i l’Ecomusèu çò de Joanchiquet a Vilamòs.

També cal destacar les portes obertes a espais patrimonials com el Convent de Sant Bartomeu de Bellpuig, el Conjunt rupestre de la Roca dels Moros del Cogul o el Turó de la Seu Vella a Lleida.