Els jaciments de Coll de Nargó i de Mas Castellar, declarats béns culturals d’interès nacional | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Imatge de la troballa de 'La Senyora de les Muntanyes' - Foto: Museu d'Arqueologia de Catalunya

Els jaciments de Coll de Nargó i de Mas Castellar, declarats béns culturals d’interès nacional

La zona de Coll de Nargó reuneix la major quantitat de postes d’ous de dinosaures d’Europa 23.03.2016
El conjunt paleontològic de Coll de Nargó, situat a la comarca de l’Alt Urgell, és un referent a nivell mundial per la qualitat i l’abundància de troballes excepcionals i úniques, d’un alt valor científic, que s’hi han fet al llarg dels anys. Ara, el Govern de Catalunya ha declarat aquesta zona paleontològica, una de les més importants del món per reunir la major quantitat de postes d’ous de dinosaures d’Europa, bé cultural d’interès nacional.
 
Va ser en aquesta zona on, l’any 2004, un grup d’espeleòlegs va trobar vuit esquelets dins la cova de Montanissell. La majoria es conservaven tal i com havien estat col·locats: en posició fetal, amb les cames semiflexionades i amb una pedra relativament gran a prop del cap o del tòrax. A la part central de la cambra funerària hi destacava un esquelet femení (batejat com ‘La Senyora de les Muntanyes’), guarnit amb joies espectaculars, entre elles una gran diadema de bronze, la peça més espectacular de la troballa.
 
El Govern també ha declarat bé cultural d’interès nacional el jaciment arqueològic de Mas de Castellar, a Pontós, a l’Alt Empordà. Aquesta zona ha esdevingut excepcional per a comprendre la interacció entre les poblacions locals de la regió i els contactes directes establerts amb el nucli d’Empúries entre els segles VII i II a C. L’estat de conservació també ha estat clau per a comprendre les estructures de producció agropecuària de la zona i al conjunt del món ibèric septentrional.