Finalitza la museïtzació i la restauració de les pintures rupestres de Capçanes | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Finalitza la museïtzació i la restauració de les pintures rupestres de Capçanes

És la concentració més gran de pintures rupestres a Catalunya 17.02.2017
El 2014 es van descobrir a Capçanes, al Priorat, un total de 9 conjunts de pintures rupestres fins al moment desconeguts, convertint-se en la concentració més gran de pintures rupestres a Catalunya. És precisament en aquesta comarca on es troba una tercera part de tota la pintura rupestre coneguda a Catalunya.
 
Ara, amb l’objectiu de protegir, conservar i difondre les pintures, el Departament de Cultura, juntament amb la col·laboració de l’Ajuntament de Capçanes, hi han realitzat diverses actuacions de conservació i restauració. Entre les figures recuperades, destaca la del gran toro de Parellada III, la figura animal més gran documentada a Catalunya, i de l’escena de la Vall II, coneguda com  “La matança”.
 
També s’ha dut a terme l’aixecament topogràfic i la documentació dels abrics i dels barrancs de la Vall i Parellada per conèixer i entendre el perquè de la concentració de pintures en aquest indret, i s’han identificat les patologies que afectaven la conservació de les pintures per poder elaborar un pla de restauració i consolidació.
 
Posteriorment, s’han dut a terme actuacions de conservació i consolidació dels suports. En aquest sentit, s’han tancat 7 conjunts de pintures rupestres per tal de protegir-los i garantir una millor protecció i gestió de visites concertades i guiades des del Ajuntament de Capçanes. Així mateix, s’ha recuperat el camí que permetrà un bon accés a les pintures i s’han instal·lat plafons informatius a cada un dels tancaments i panells específics per a cada un dels conjunts.