tancar

Si vols visitar escenaris únics i gaudir de les activitats i novetats que ofereixen els principals equipaments patrimonials de Catalunya; si t'agrada conèixer el teu país i reviure la història amb els cinc sentits, dona't d'alta al butlletí Informa't. Inspira't, en el què t'informarem periòdicament de les millors propostes del patrimoni cultural de Catalunya. Trobaràs moltes idees per inspirar-te!

+subscriure'm

Actualitat

Finalitza la museïtzació i la restauració de les pintures rupestres de Capçanes

És la concentració més gran de pintures rupestres a Catalunya 17.02.2017
El 2014 es van descobrir a Capçanes, al Priorat, un total de 9 conjunts de pintures rupestres fins al moment desconeguts, convertint-se en la concentració més gran de pintures rupestres a Catalunya. És precisament en aquesta comarca on es troba una tercera part de tota la pintura rupestre coneguda a Catalunya.
 
Ara, amb l’objectiu de protegir, conservar i difondre les pintures, el Departament de Cultura, juntament amb la col·laboració de l’Ajuntament de Capçanes, hi han realitzat diverses actuacions de conservació i restauració. Entre les figures recuperades, destaca la del gran toro de Parellada III, la figura animal més gran documentada a Catalunya, i de l’escena de la Vall II, coneguda com  “La matança”.
 
També s’ha dut a terme l’aixecament topogràfic i la documentació dels abrics i dels barrancs de la Vall i Parellada per conèixer i entendre el perquè de la concentració de pintures en aquest indret, i s’han identificat les patologies que afectaven la conservació de les pintures per poder elaborar un pla de restauració i consolidació.
 
Posteriorment, s’han dut a terme actuacions de conservació i consolidació dels suports. En aquest sentit, s’han tancat 7 conjunts de pintures rupestres per tal de protegir-los i garantir una millor protecció i gestió de visites concertades i guiades des del Ajuntament de Capçanes. Així mateix, s’ha recuperat el camí que permetrà un bon accés a les pintures i s’han instal·lat plafons informatius a cada un dels tancaments i panells específics per a cada un dels conjunts.