“Fu la Spagna! La mirada feixista sobre la Guerra Civil Espanyola” al Museu d’Història de Catalunya | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat


Exposició "Fu la Spagna! Una mirada feixista sobre la Guerra Civil Espanyola" (MHC)

“Fu la Spagna! La mirada feixista sobre la Guerra Civil Espanyola” al Museu d’Història de Catalunya

L'exposició es podrà visitar de manera gratuïta al vestíbul del Museu fins al 19 de febrer de 2017 17.11.2016
El suport de Mussolini a Franco i a la insurrecció colpista va ser decisiu per a l’èxit de la Guerra Civil Espanyola. El règim feixista hi va enviar avions, vaixells, armes i més de vuitanta mil efectius. En ocasió del 80è aniversari de l’inici del conflicte, la nova exposició del Museu d’Història de Catalunya, "Fu la Spagna! La mirada feixista sobre la guerra civil espanyola", mostra, juntes per primera vegada, les diverses maneres en què la Itàlia feixista va representar la seva intervenció en el conflicte.
 
Per fer-ho, s’han identificat unes 20.000 imatges, de les quals a la mostra se’n poden veure 300 classificades en tres tipologies: les aparegudes a la premsa italiana, les fetes per legionaris individualment, i les fetes i conservades per institucions politicomilitars.
 
El recorregut expositiu segueix dos temes paral·lels i complementaris, un de bèl·lic i un altre de temàtic. El primer es concentra en les diverses fases de la guerra, parant especial atenció al paper que hi va tenir la intervenció militar italiana. El segon proposa alguns dels temes més recurrents de la representació feixista de la guerra.
 
Un tercer espai expositiu trenca el recorregut temàtic i ofereix una visió aprofundida de la feina feta pels mitjans de comunicació italians en actiu al territori espanyol, generadors en gran part de la representació -no tan sols iconogràfica- que la Itàlia feixista va oferir del conflicte.
 
La mostra ha estat comissariada pels doctors Andrea Di Michele i Daniela Aronica i es podrà visitar de manera gratuïta fins al 19 de febrer de 2017. Després, durant tres anys, viatjarà per Catalunya, Espanya, Itàlia i altres països.