La Col•legiata de Sant Vicenç de Cardona rep el títol de “Tresor de la Cultura Cinematogràfica Europea” | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

1. Autor: Pepo Segura (Departament de Cultura) / 2. Autor: Departament de Cultura / 3. Autor Colita (Departament de Cultura)

La Col•legiata de Sant Vicenç de Cardona rep el títol de “Tresor de la Cultura Cinematogràfica Europea”

És la primera localització de l’Estat espanyol en rebre la distinció 24.10.2016
El passat dissabte 22 d'octubre, la Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona va rebre el títol de “Treasure of European Film Culture” (Tresor de la Cultura Cinematogràfica Europea) per haver estat un dels escenaris del rodatge de la pel·lícula “Chimes of Midnight” (Campanades a mitjanit), escrita, dirigida i interpretada per Orson Welles. El títol li ha estat concedit per l’Acadèmia del Cinema Europeu (EFA) en reconeixement al valor simbòlic i patrimonial per a la història del cinema europeu d’aquesta joia del romànic català.

L’acte central va ser la descoberta d’una placa commemorativa a l’interior de la Col·legiata de Sant Vicenç per deixar constància permanent del seu valor simbòlic i patrimonial. Hi van participar l’alcalde de Cardona, Ferran Estruch; els vicepresidents de la Junta directiva de la European Film Academy Mike Downey i Antonio Saura; la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, i el director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau.

La voluntat de les institucions promotores de la candidatura (Acadèmia del Cinema Català, Ajuntament de Cardona, Filmoteca de Catalunya i Agència Catalana del Patrimoni Cultural) és convertir la Col·legiata de Cardona en símbol d’homenatge permanent a Orson Welles i un destí de turisme cinematogràfic pels fidels seguidors de les seves petjades arreu del món.

La reunió anual dels acadèmics europeus

Amb motiu de l’acte de reconeixement de la col·legiata, una desena de cineastes europeus, membres de la Junta directiva de l’EFA, presidida per la directora polonesa Agnieszka Holland, es van desplaçar al Parador de Cardona per celebrar la reunió de la seva junta directiva anual de tardor i prendre part en els diferents actes que van tenir lloc el 21 i el 22 d’octubre.

Primer espai emblemàtic per a la cinematografia europea situat a l’Estat espanyol

La Col·legiata és la vuitena localització europea en rebre la distinció i la primera de l’Estat espanyol. El 1964, Orson Welles buscava un castell medieval per al rodatge de “Campandes de mitjanit” i l’elecció va recaure en la Col·legiata del de Sant Vicenç de Cardona situada al castell de la vila. L’equip va arribar a mitjans d’octubre d’aquell mateix any i en dues setmanes es van filmar les escenes corresponents a mitja hora útil de la pel·lícula, una quarta part del metratge del rodatge.