La joia catalana del Renaixement | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades


1. Façana de l'església de Sant Domènec als Reials Col·legis (Rparraval / Wikimedia Commons. CC BY-SA 3.0) / 2. Nau central de la catedral de Sta. Maria de Tortosa (Enric / Wikimedia Commons. CC BY-SA 3.0) / 3. Vista general del castell de La Suda, a Tortosa (Manel Zaera / Wikimedia Commons. CC BY-SA 2.0)

Mapa

La joia catalana del Renaixement

Un passeig per Tortosa i els seus principals monuments
Tarragona
Durant els segles XIV i XV, Tortosa va ser un enclavament mercantil de primer ordre. Aquesta esplendor es reflecteix en edificis com la catedral, els palaus nobiliaris o el palau episcopal. Ja al segle XVI Tortosa era una de les ciutats de més pes polític, demogràfic i econòmic de Catalunya. D’aquesta època daten els Reials Col·legis, el conjunt renaixentista més important de Catalunya. Un passeig per aquesta ciutat et descobrirà aquesta joia catalana del Renaixement i els altres monuments imprescindibles per conèixer la història de Tortosa.
 
REIALS COL·LEGIS
 
El conjunt monumental està format per tres edificis. El més important és el Col·legi de Sant Jaume i de Sant Maties, del 1564, on en un inici s’educava a joves musulmans conversos. El conjunt el completen el Col·legi de Sant Jordi i de Sant Domènech i l’Església de Sant Domènech, que acull el Centre d'Interpretació del Renaixement.
 
CATEDRAL
 
Aquest imponent edifici prop del riu Ebre és testimoni des del segle XIV de la història de Tortosa. Del conjunt en destaquen la nau central i el claustre, amb una important mostra de lapidari, i la capella de la Mare de Déu de la Cinta, d’estil barroc.
 
CASTELL DE LA SUDA
 
Considerat un dels principals monuments històrics de Tortosa juntament amb la Catedral i els Reials Col·legis, el castell de Sant Joan, conegut com el castell de la Suda, és un testimoni clau del passat andalusí de la ciutat. A més, conserva l’única necròpolis islàmica a cel obert de Catalunya.
 
MUSEU DE TORTOSA
 
Pots descobrir la història de Tortosa en un dels edificis més significatius de la ciutat: l’antic escorxador, una obra modernista de l’arquitecte Pau Monguió. El 2012 s’hi va traslladar el centenari Museu de Tortosa, amb un fons de més de 4.000 peces.
 
 
Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural