La ruta de l’art rupestre | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades


1. La Roca dels Moros (El Cogul)
2. Abrics de l'Ermita (Ulldecona)
3. Centre d'Interpretació d'Art Rupestre de les Muntanyes de Prades (Montblanc)

La ruta de l’art rupestre

20 anys com a Patrimoni Mundial Lleida
El conjunt d’art rupestre de l’arc mediterrani de la península Ibèrica està format per 757 jaciments amb pintures. Va ser declarat Patrimoni Mundial fa 20 anys, el 1998. Es tracta del conjunt de jaciments d’art rupestre més gran d’Europa.
 
Per celebrar el 20è aniversari de la declaració de la UNESCO, et proposem descobrir la Ruta de l’Art Rupestre del Museu d’Arqueologia de Catalunya. Visitaràs una sèrie de conjunts excepcionals que ens parlen de la vida a la prehistòria: els Abrics de l’Ermita de la serra de Godall; les Muntanyes de Prades i la Roca dels Moros del Cogul.
 
ELS ABRICS DE L’ERMITA (ULLDECONA)
 
Situats a la serra de Godall d’Ulldecona, els Abrics de l'Ermita són el conjunt més important de pintures rupestres d’estil llevantí a Catalunya. Les escarpades cingleres eren un lloc propici per a la captura d’animals: així ho mostren les pintures de les diverses espècies d’animals de la zona, dels arquers i, fins i tot, de divinitats i especialistes encarregats de dur a terme els rituals.
 
MUNTANYES DE PRADES (MONTBLANC)
 
Al massís muntanyós de les Muntanyes de Prades, a la Conca de Barberà, es troben 15 conjunts rupestres d’estil llevantí. Daten entre el 9.000 i el 2.000 aC i ens parlen del món real i simbòlic dels nostres avantpassats. Al Centre d'Interpretació de l’Art Rupestre de les Muntanyes de Prades, a Montblanc, podràs veure una bona mostra d'aquestes imatges prehistòriques.
 
ROCA DELS MOROS (EL COGUL)
 
Amb 42 figures pintades i 260 elements gravats sobre la roca, la Roca dels Moros del Cogul, a les Garrigues, és un dels jaciments rupestres més emblemàtics i ben conservats de Catalunya. Entre les escenes més destacades hi ha 'la cacera' i la 'la dansa fàl·lica', una excepcional representació d'un acte ritual que reforça la identitat de la cova com a lloc de culte.
 
Per a més informació, horaris de visita i tarifes entra a la Ruta de l’Art Rupestre
 
 
Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural