L’Any Puig i Cadafalch se celebrarà el 2017 amb un gran nombre d’activitats | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat


Josep Puig i Cadafalch per Ramon Casas i Carbó, 1908 (Museu Nacional d'Art de Catalunya)

L’Any Puig i Cadafalch se celebrarà el 2017 amb un gran nombre d’activitats

La commemoració dels 150 anys del naixement de l’arquitecte té la voluntat de difondre la seva acció cívica i cultural 15.12.2016
Al 2017 se celebren els 150 anys del naixement de l’arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch. Coincidint amb aquest aniversari, i amb la voluntat de difondre la seva acció cívica i cultural, s'organitzaran un gran nombre d'activitats entre congressos, exposicions, jornades, seminaris o itineraris. La commemoració se centrarà en l'obra arquitectònica, arqueològica o d’historiador de l’art de Puig i Cadafalch, però també en la seva acció política i de govern, des d’on va idear, impulsar i dirigir projectes de gran importància pel país.
 
Entre les activitats previstes, destaca el “Congrés Puig i Cadafalch, Arquitecte de Catalunya”, que se celebrarà a Barcelona i Mataró el mes d’octubre; l’exposició “J. Puig i Cadafalch. Arquitectura, història, art i política”, coorganitzada pel Museu d’Història de Catalunya i l’Arxiu Nacional de Catalunya, així com un documental per a donar a conèixer la figura polièdrica de l’arquitecte, impulsat pel Departament de Cultura i Televisió de Catalunya. Es preveuen també actes a l’estranger.
 
L’Any Puig i Cadafalch està organitzat pel Departament de Cultura, les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona i pels ajuntaments de Barcelona, Mataró i Montblanc. Els comissaris de la commemoració són Mireia Freixa, catedràtica del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona i directora del grup de recerca "GRACMON Grup de Recerca en Història de l’Art i Disseny Contemporani”, i Eduard Riu-Barrera, arqueòleg i historiador del Servei del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya.
 
El Departament de Cultura crearà un portal web (www.anypuigicadafalch.cat) que reculli, per una banda, informació essencial sobre Puig i Cadafalch i les diferents facetes de la seva trajectòria, amb enllaços amb els principals recursos documentals que hi ha disponibles, i de l’altra, tota la programació de les institucions i associacions col·laboradores en la commemoració.