Les Falles del Pirineu ja són Patrimoni Immaterial de la Humanitat | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Les Falles del Pirineu ja són Patrimoni Immaterial de la Humanitat

jqmj (Queralt) - CC BY-SA

Les Falles del Pirineu ja són Patrimoni Immaterial de la Humanitat

La UNESCO reconeix les ‘Festes del Foc del Solstici d’Estiu dels Pirineus’, que se celebren al Principat, Occitània, Andorra i la Franja de Ponent 01.12.2015

Pels volts del solstici d’estiu, les muntanyes de l’Alta Ribagorça, del Pallars Sobirà i del Principat d’Andorra s’omplen de llum, tradició i festa. Són les Falles del Pirineu, que els joves solters porten enceses per celebrar el solstici o Sant Joan, segons la creença de cadascú.

Des d’avui, les Falles són Patrimoni Immaterial de la Humanitat, tal com ho ha decidit el comitè intergovernamental de la UNESCO reunit a Namíbia. Una declaració llargament esperada pels impulsors de la candidatura. Aquesta, sota el nom oficial de les Festes del Foc del Solstici d’Estiu dels Pirineus, aplega un total de 63 festes del Principat, d’Occitània, d’Andorra i de la Franja de Ponent.

La transversalitat (la candidatura comptava amb el suport oficial de tres estats) i la gran implicació dels organitzadores de les falles, que han aportat nombrosos materials i testimonis, han estat molt valorats pels representants de la UNESCO.

Troncs de grans dimensions, boles que es fan giravoltar, torxes... són moltes les varietats de falles que es practiquen als Pirineus Occidentals. Totes elles espectaculars, d’una gran bellesa visual i ara, també, amb un mateix denominador comú: el fet de ser Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Les Falles, festa del solstici d'estiu al Pirineu