Restaurades les pintures murals de la Capella dels Dolors de la Basílica de Santa Maria de Mataró | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat


1) Treballs de reintegració pictòrica. 2) Vista general de la capella amb l'estructura metàlica de la bastida, durant la darrera fase de restauració. 3) Després de la retirada de la capa de brutícia. Fotos: Ramon Maroto / Departament de Cultura

Restaurades les pintures murals de la Capella dels Dolors de la Basílica de Santa Maria de Mataró

El conjunt pictòric és una de les joies de l’art barroc català 21.07.2016
Durant gairebé un any, un equip de 12 restauradors i conservadors, dirigits pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) ha estat treballant en la restauració de les pintures murals de la Capella dels Dolors de la Basílica de Santa Maria de Mataró. L’objectiu ha estat preservar el conjunt, aturar les degradacions i eliminar-ne els efectes per tal de recuperar el valor artístic de l’obra.
 
Aquest conjunt pictòric és una de les joies de l’art barroc català, catalogada com a bé cultural d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya. D’uns 300 m2, va ser pintat entre els anys 1722 i 1737 per Antoni Viladomat i Manalt.

LA INTERVENCIÓ
 
Després de la realització d’estudis previs per valorar l’estat del conjunt, es va procedir a la intervenció. La part més intensiva i important de l’actuació ha estat la neteja de la brutícia superficial, que enfosquia el color de les pintures. Aquesta part s’ha realitzat amb especial cura, ja que es tractava d’una pintura mural feta al tremp de cola sobre guix i havia sofert diverses repintades i envernissades. El resultat ha deixat a la vista la realitat del conjunt mural.
 
Posteriorment s’ha fixat la capa de pintura i s’ha consolidat el suport de guix, ja que hi havia nombrosos aixecaments, descamacions i zones disgregades per les filtracions d’humitat que hi havia hagut prèviament. L’última fase ha consistit en la reintegració pictòrica per igualar estèticament el conjunt.
 
En el marc de la restauració s’ha renovat també el sistema d’il·luminació i de la instal·lació elèctrica per tal d’adaptar-ho a la normativa vigent i dotar l’espai d’un sistema d’il·luminació que permeti potenciar la bellesa del conjunt i adequar-lo a la conservació de les pintures murals i de totes les obres de la Capella.