Rutes del vi: comarques de la Catalunya Central | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades

 
 
1. Tines de l'Escudelleta
2. Talamanca
3. Molí del Menut
4. Colònia Cal Marçal

Mapa

Rutes del vi: comarques de la Catalunya Central

Al cor de la Catalunya industrial
Abans de visitar els celler del Bages, val la pena endinsar-nos a les Valls de Montcau i fer un cop d’ull a les tines i “barraques de vi” aïllades. Són construccions tradicionals i artesanals de pedra seca, de forma circular, que podem trobar soles o en conjunt escampades pels camps.

Destaquen les tines de Solanes, entre els termes de Pont de Vilomara i Rocafort, les Tines del Tosques, situades a la vall del Flequer i el conjunt de l’Escudelleta, al terme de Rocafort, format per onze tines i set barraques adossades. Perfectament integrades al paisatge, aquestes construccions agràries fetes pels mateixos pagesos a finals del segle XIX representen “l’arqueologia” dels cellers moderns.

Seguint la ruta, visitem la masia Roqueta, a Santa Maria d’Horta d’Avinyó d’origen medieval. Els seus soterranis encara guarden l’aroma del vi que s’hi ha elaborat durant segles.
 
UN PASSEIG PEL ROMÀNIC MEDIEVAL
Visitem el poble de Talamanca, amb els seus carrers empedrats. Al castell o el Molí del Menut, una altra masia d’origen medieval, hi podrem observar l’antiga premsa i les tines per fer vi, el molí hidràulic per moldre gra i els corrals del bestiar.

Prop de Talamanca ens trobem amb alguns cellers cooperatius de la zona, com els del Sindicat Agrícola de Santpedor i el de Salelles, a més de l’antiga destil·leria de Can Forrellat a Castellbell i el Vilar.
 
LES COLÒNIES DEL LLOBREGAT
Una mica més al nord ens trobarem altres testimonis del passat industrial de Catalunya. Seguint el curs del riu Llobregat podem visitar la Colònia Vidal, la de Viladomiu, Cal Marçal o Cal Rosal, entre altres. Tot sense oblidar el toc medieval que ens donen l’església romànica de Sant Vicenç d'Obiols i el pont d’Orniu.


Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural