Un any per homenatjar Ramon Llull, la figura més destacada de la cultura catalana | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Ramon Llull, Còdex de Sant Pere

Visions de Jesucrist i pelegrinatge a Rocamador i Sant Jaume de Galícia, Còdex de Sant Pere

Un any per homenatjar Ramon Llull, la figura més destacada de la cultura catalana

El seu pensament ha influenciat grans pensadors des del segle XIV fins a l’actualitat 14.12.2015

Aquest proper 2016 es compliran 700 anys de la mort d’un dels màxims exponents de la cultura i el pensament a Europa, Ramon Llull. La commemoració, que es materialitza en l’Any Llull, té com a objectiu divulgar la seva vida i obra en tots els seus vessants i reconèixer la que ha estat la figura més destacada de la cultura catalana de tots els segles arreu del món.

La declaració de l’Any Llull es va aprovar pel govern el març del 2014 i s’hi han previst conferències, exposicions, concerts, projectes editorials, acadèmics i educatius per entendre l'originalitat del seu pensament i la qualitat de la seva literatura. L’obra de Llull, escrita principalment en català i llatí, s’ha editat, traduït i estudiat als centres de cultura més prestigiosos del món i ha influenciat grans pensadors des del segle XIV fins a l’actualitat.

L’Any Llull també serà commemorat pel Bisbat de Palma, la ciutat on va néixer el 1232.

Nascut en una família noble, arran d’una experiència mística inicià una nova vida al servei a Déu. Aquesta etapa tingué tres objectius: predicació als infidels fins arribar al martiri, escriptura d'un llibre contra els errors d'aquests infidels i la creació d'escoles-monestirs on s'ensenyés l'àrab i altres llengües orientals per a instrucció de missioners. Entre les seves obres més destacades hi figura el Llibre de contemplació en Déu, Art abreujada de trobar veritat o el Llibre de les bèsties, entre molts d’altres.