Escapades


Imatge de la Seu Vella, a Lleida / Foto: DG Patrimoni Cultural. Autor: Josep Giribert

Un tomb per tres escenaris de la Guerra de Successió

Coneixeu la Torre Manresana, la Universitat de Cervera o el Turó de la Seu Vella? Lleida
El conjunt monumental de la Seu Vella, la Universitat de Cervera i la Torre Manresana són tres enclavaments de la Ruta 1714 que destaquen per tenir un passat comú: tots tres van ser escenari de la Guerra de Successió. Una escapada que podeu fer en cap de setmana ja que només 80 quilòmetres separen aquests tres símbols històrics.
 
TORRE MANRESANA
Podeu començar la ruta visitant la Torre de la Manresana, l’únic testimoni que queda del castell de la Manresana, que formava part de la xarxa defensiva de l’antic comtat de Manresa. Construïda els segles XI i XII i de 21 metres d’alçada, va ser utilitzada com a punt d’observació per l’exèrcit austriacista durant la batalla de Prats de Rei el 1711.
 
UNIVERSITAT DE CERVERA
Uns 30 quilòmetres separen Prats de Rei de Cervera, on podreu visitar la Universitat de Cervera. Amb la seva imponent sobrietat, és una de les construccions barroques més belles de Catalunya. Símbol de la implantació del nou ordre borbònic, va ser fundada l’any 1717 pel rei Felip V i va esdevenir centre intel·lectual de Catalunya. Al llarg dels anys ha acollit a coneguts alumnes con Narcís Monturiol, Joan Prim o Jaume Balmes.
 
CONJUNT MONUMENTAL DE LA SEU VELLA
La ruta acaba a Lleida, on hi ha un dels escenaris més imponents: el conjunt monumental del Turó de la Seu Vella, format per la Seu Vella o catedral antiga (l’edifici més destacat del turó), el castell del rei o suda, la fortificació militar i diverses restes arqueològiques. Va ser arran de la victòria borbònica a la guerra de Successió, quan tot el turó va passar a ser un recinte militar.
 
GASTRONOMIA
Si voleu conèixer la gastronomia típica d’aquestes regions, no podeu deixar de tastar la coca de recapte d’escalivada a Lleida, perdiu amb farcellets de col a Prats de Rei o els bunyols de cigrons a Cervera. Bon profit!
 
Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural