Unes excavacions al claustre de la Cartoixa d'Escaladei revelen les cel·les originals | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Unes excavacions al claustre de la Cartoixa d'Escaladei revelen les cel·les originals

Les cel·les recuperades a l’interior del pati del claustre major són dues de les dotze construïdes en el moment de la fundació de la cartoixa, al segle XIII 04.08.2020
La primera fase de les obres de rehabilitació de l'església i d’adequació del claustre major de la Cartoixa d'Escaladei ha permès recuperar dues de les dotze cel·les construïdes en el moment de la fundació de la cartoixa, al segle XII. Els monjos hi van residir fins al segle XVII i són de gran importància arqueològica, històrica i simbòlica, ja que el seu origen es remunta als temps de la seva fundació.

Amb les obres, que tenen un termini d'execució de 24 mesos, es preveu el desenrunat, la reconstrucció i adequació de l’església, el sagrari de la cartoixa i d’altres dependències annexes, com la galeria sud del claustre o les restes de capelles individuals a llevant de la sagristia vella.

Pel que fa a les tres capelles gòtiques desenrunades, val a dir que són de les poques construccions d’època medieval conservades a la cartoixa, i que podrien correspondre a les que va manar construir el monjo Joan de Febrer, segons que es llegeix al seu testament, atorgat l’any 1424. Unes capelles que tenien la funció de donar un espai als monjos preveres per poder acomplir amb la regla de Sant Bru, que manava oficiar missa tots els dies, individualment.

Aquestes actuacions, promogudes pel Departament de Cultura i gestionades per l’Institut Català del Sòl (INCASOL), tenen un pressupost de 2.407.551,84€, i es financen a través de fons del propi Departament de Cultura, del programa de l’1,5% cultural del Ministerio de Fomento, de fons FEDER de la Unió Europea i, també, a través d’una aportació de la Fundació “La Caixa”, que assumeix les obres de restauració i adequació de la visita del claustre major per un import de 316.674,80€, en el marc del programa Patrimoni en Acció, que promou l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.

Les intervencions formen part del conjunt d’actuacions previstes en el pla director del monument, que el Departament de Cultura va redactar el 2009. Una aposta clara del Departament de Cultura per dotar-lo de nous espais de visita i per posicionar el monument com un element patrimonial que identifiqui el Priorat.