Biblioteca de Catalunya El patrimoni bibliogràfic català, en un antic hospital gòtic

La història de la bibliografia catalana no es pot entendre sense la tasca d’adquisició, conservació i difusió de col·leccions de gran interès literari, artístic i científic que es realitza a la Biblioteca de Catalunya des de la seva creació, l’any 1907.

En el seu fons aproximat de tres milions d’exemplars destaquen la col·lecció de prop de 20.000 manuscrits i 500.000 cartes. Hi trobem meravelles medievals com ara les Homilies d'Organyà (s. XIII), del Llibre de l'orde de cavalleria, de Ramon Llull i de les quatre grans Cròniques; o manuscrits moderns cabdals com ara l'Oda a la Pàtria, de Bonaventura C. Aribau (1833), o L'Atlàntida, de Jacint Verdaguer.

També són destacables les reserves d’hemerografia i patrimoni sonor, així com les col·leccions gràfiques, amb gravats, dibuixos, mapes i fotografies des del segle XVI i fins l’actualitat.

La Biblioteca de Catalunya també custodia el Museu del Llibre Frederic Marès, format per més de 1.500 documents que va donar el col·leccionista a la institució. I també l’Arxiu Joan Maragall, ubicat a l’antiga residència del poeta.

Des del 1939 la Biblioteca de Catalunya té la seu a l’antic Hospital de la Santa Creu de Barcelona, un dels conjunts més importants del gòtic civil del segle XV a Catalunya. Fruit de la fusió dels diversos hospitals de la Barcelona medieval, va ser durant molts segles l’equipament sanitari més gran del país.

Planifica la visita

Què puc fer?

- S'ofereixen visites guiades tant per al públic en general com per a escoles per a conèixer l'antic Hospital de la Santa Creu.
- El programa d'activitats inclou concerts, teatre, presentacions i exposicions

Horaris
Contacte

Biblioteca de Catalunya
Carrer de l'Hospital, 56
08001 Barcelona
Tel. (+34) 932702300

On menjar i dormir?

Més informació

Històries del patrimoni

La Biblioteca de Catalunya, un segle oberta al públic

Vídeo de l'Ajuntament de Barcelona explicant la història de l'equipament en l'any del centenari