Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont Mig segle fent parlar els fòssils
T

Quan es va morir el paleontòleg Miquel Crusafont, els fills van cedir el fons i la col·lecció de fòssils del seu pare a l’Institut Provincial de Paleontologia, amb la condició que no sortís de Sabadell.

Aquest institut va passar a anomenar-se posteriorment Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i avui és el centre de referència en la recerca, conservació i difusió de la paleontologia a Catalunya (la ciència que estudia els éssers vius del passat a través dels fòssils). Al llarg de la seva història, la col·lecció s’ha ampliat fins als 200.000 registres fòssils, obtinguts a diferents jaciments, convertint-se en una de les més importants d’Europa.

Entre les troballes més conegudes que custodia l’ICP hi ha en Jordi i la Montse (Hispanopithecus laietanus) i en Pau (Pierolapithecus catalaunicus). Tots ells són primats de més de 12 milions d’anys i han permès explicar millor el període entre els homínids i els seus ancestres primats.

Des del 2010, el museu s’ha convertit en el principal espai divulgatiu de l’ICP. Allà, a través de recorreguts interactius, es mostra com és el procés de recerca paleontològica, com és un laboratori de restauració de fòssils, fòssils en 3D i recreació de paisatges de fa 66 milions d'anys, quan el que avui són els Pirineus era una zona poblada per dinosaures.

Planifica la visita

Què puc fer?

- L'ICP organitza cursos i congressos per als professionals
- Ofereix durant tot l'any activitats adreçades a públic general, famílies i escoles amb l'objectiu de divulgar la paleontologia.

Serveis
Accessibilitat
Horaris
Preus
Contacte

Espai Miquel Crusafont
C. Escola Industrial, 23
08201 Sabadell (Barcelona)
Tel. (+34) 937261769 / (+34) 937266388

Veure localització
On menjar i dormir?

Més informació

Històries del patrimoni

Com treballen els paleontòlegs de l'ICP?

L'Abocador de Can Mata, a Els Hostalets de Pierola, ha conservat durant milions d'anys restes fòssils d'homínids que els investigadors de l'ICP van començar a desvetllar l'any 2002.