tancar

Si vols visitar escenaris únics i gaudir de les activitats i novetats que ofereixen els principals equipaments patrimonials de Catalunya; si t'agrada conèixer el teu país i reviure la història amb els cinc sentits, dona't d'alta al butlletí Informa't. Inspira't, en el què t'informarem periòdicament de les millors propostes del patrimoni cultural de Catalunya. Trobaràs moltes idees per inspirar-te!

+subscriure'm
Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont Mig segle fent parlar els fòssils
T

Quan es va morir el paleontòleg Miquel Crusafont, els fills van cedir el fons i la col·lecció de fòssils del seu pare a l’Institut Provincial de Paleontologia, amb la condició que no sortís de Sabadell.

Aquest institut va passar a anomenar-se posteriorment Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i avui és el centre de referència en la recerca, conservació i difusió de la paleontologia a Catalunya (la ciència que estudia els éssers vius del passat a través dels fòssils). Al llarg de la seva història, la col·lecció s’ha ampliat fins als 200.000 registres fòssils, obtinguts a diferents jaciments, convertint-se en una de les més importants d’Europa.

Entre les troballes més conegudes que custodia l’ICP hi ha en Jordi i la Montse (Hispanopithecus laietanus) i en Pau (Pierolapithecus catalaunicus). Tots ells són primats de més de 12 milions d’anys i han permès explicar millor el període entre els homínids i els seus ancestres primats.

Des del 2010, el museu s’ha convertit en el principal espai divulgatiu de l’ICP. Allà, a través de recorreguts interactius, es mostra com és el procés de recerca paleontològica, com és un laboratori de restauració de fòssils, fòssils en 3D i recreació de paisatges de fa 66 milions d'anys, quan el que avui són els Pirineus era una zona poblada per dinosaures.

Planifica la visita

Què puc fer?

- L'ICP organitza cursos i congressos per als professionals
- Ofereix durant tot l'any activitats adreçades a públic general, famílies i escoles amb l'objectiu de divulgar la paleontologia.

Serveis
Accessibilitat
Horaris
Preus
Contacte

Espai Miquel Crusafont
C. Escola Industrial, 23
08201 Sabadell (Barcelona)
Tel. (+34) 937261769 / (+34) 937266388

On menjar i dormir?

Més informació

Històries del patrimoni

Com treballen els paleontòlegs de l'ICP?

L'Abocador de Can Mata, a Els Hostalets de Pierola, ha conservat durant milions d'anys restes fòssils d'homínids que els investigadors de l'ICP van començar a desvetllar l'any 2002.