Monestir de Sant Pau del Camp | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Monestir de Sant Pau del Camp Un monestir únic a Catalunya
Situat al bell mig del Raval, el monestir de Sant Pau del Camp és una de les joies romàniques de Barcelona i un dels monestirs més antics de la ciutat: la primera referència documental data de l’any 977.

Els seus inicis van ser agitats: com el seu nom indica, el monestir es trobava al camp, fora de la protecció de les muralles de la Barcelona medieval, i va ser víctima de diversos atacs i ràtzies musulmanes. El 985 les tropes d’Almansor van atacar i destruir el monestir. Al segle XII el matrimoni Geribert Guitard i Rotlendis, de la família Bell-lloc, va impulsar la construcció de l’església i la va unir al monestir de Sant Cugat del Vallès per establir-hi una nova comunitat benedictina.

Sant Pau del Camp es va convertir en un dels monestirs benedictins més importants de Catalunya i va ser l’escenari de nombrosos capítols de la Congregació Claustral Tarraconense.

L’església i el claustre són els elements més ben conservats del conjunt romànic. L’església consta d’una única nau de creu grega coberta per una volta de canó. L’arquitectura exterior és el que més destaca: l’edifici està decorat amb relleus que mostren cares humanes, animals fantàstics de la iconografia cristiana i motius vegetals. A banda i banda de la portada, dues columnes coronades per capitells visigòtics de marbre sostenen l’arquivolta de mig punt. El timpà mostra una imatge de Crist acompanyat pels apòstols Pere i Pau i el frontal està decorat amb escultures dels evangelistes.

Al sud de l’església hi ha la joia arquitectònica del monestir: el seu claustre és únic a Catalunya. Està format per arcs lobulats d’inspiració musulmana que se sostenen sobre columnes encapçalades per capitells d’ordre corinti. També n’hi ha de romànics que mostren animals i éssers fantàstics.

Sant Pau del Camp forma part de l’escapada ‘Cap de setmana romànic: de Barcelona a Vic’.

Planifica la visita

Què puc fer?
  • Descobreix la historia i les particularitats d’aquesta joia arquitectònica acompanyat per un dels guies especialitzats o fent una visita lliure. 
  • Completa el teu recorregut per Sant Pau del Camp amb la visita al Museu Picasso, on podràs veure l’obra Angle del claustre de Sant Pau del Camp, de 1896. El reconegut pintor, que aleshores tenia 16 anys, es va sentir inspirat pel claustre i en fa ver una pintura a l’oli sobre fusta.
Serveis
Accessibilitat
Horaris
Visita guiada:
En català i castellà. Dissabtes a les 13 h
 
Visita lliure:
D’octubre a juny
De dilluns a divendres, de 10 a 13 h
Dissabtes i festius, de 10 a 13 h i de 15 a 18 h
 
De juliol a setembre
De dilluns a divendres, de 10 a 13.30 h i de 15 a 18 h
Dissabtes i festius, de 10 a 13 h i de 15 a 18 h

Preus
Visita guiada: 9€
Visita lliure: 5€
Reduïda: 8€ (visita guiada) i 4€ (visita lliure)

Tenen dret a la tarifa reduïda:
  • Menors de 25 anys
  • Jubilats
  • Carnet de biblioteca
  • Carnet del Club Tr3sC

Tenen dret a gratuïtat:
  • Menors de 8 anys

Casos especials:
  • Per a visites en grup cal contactar amb Barcelona Turisme
Contacte
Sant Pau del Camp
Carrer de Sant Pau, 101
08001 Barcelona
Tel. (+34) 934 41 00 01
 
Barcelona Turisme
De dilluns a diumenge de 8 a 20 h
Tel. (+34) 932 853 832
reservas@barcelonaturisme.com
On menjar i dormir?