Veus 1714: El duc de Berwick | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Veus 1714: El duc de Berwick
Som al Born Centre Cultural. L'11 de setembre del 1714, Barcelona va rendir-se, després d'un setge llarg i violent. El comandant borbònic, el duc de Berwick, ha sotmès la ciutat a un gran desgast, amb bombardejos constants i atacs puntuals. Això, sumat a la titànicaresistència de la ciutat, ha deixat pràcticament destrossats dos terços de Barcelona i desenes de milers de morts.

Ens trobem en Berwick en un moment previ a les reunions que va tenir amb les autoritats catalanes per tancar els termes de la capitulació de Barcelona, el 12 de setembre del 1714. Més que triomfant, el duc està fastiguejat, amb ganes de tancar una campanya insòlitament llarga. 

Ruta 1714: El Born

El barri fou un dels més castigats pels bombardejos durant el setge de 1714. De fet, al jaciment del Born s’hi han trobat més de tres-centes bombes. També, però, d’altres objectes que testimonien la vitalitat de la ciutat a finals del segle XVII: vaixelles, xocolateres, pipes o jocs de daus. Sense oblidar, això sí, la importància dels tallers. N’hi havia trenta-cinc només en aquesta zona. La seva proximitat als baluards per on van entrar les tropes borbòniques (Portal Nou, Santa Clara i Llevant) va fer que els seus habitants patissin encara més les conseqüències de la guerra.

Descobreix el Born, escenari de la Ruta 1714