Veus 1714: El Vigatà | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Veus 1714: El Vigatà
En Domènec Perera no les té totes. Han fet bé els catalans de signar el Pacte amb els anglesos? El 1705, un grup de menestrals acaba de signar el Pacte dels Vigatans, pel qual una delegació de catalans –entre ells qui et parla, Domènec Perera– , anirà a Gènova a pactar amb els anglesos l'adhesió dels catalans a la causa de Carles d'Àustria en la seva pugna contra Felip V pel tron de la corona espanyola. És en un moment clau com aquest que Domènec Perera dubta de l'estrafolari present que li fan entregar als anglesos. Què deu ser?

Ruta 1714: L'Ermita de Sant Sebastià

La seva ubicació a gairebé vuit-cents metres d’alçada el converteix en un mirador amb impressionants vistes sobre la Plana de Vic. A l’ermita que corona el massís va tenir lloc el famós Pacte dels Vigatans el 17 de maig de 1705. Aquest acord entre set destacats prohoms de la comarca d’Osona seria el pas previ a la signatura, el mes següent, d’un altre pacte: el de Gènova. Es tancava, així, el suport del Principat a favor de l’arxiduc Carles i en contra de Felip V.

Com a conseqüència de les negociacions, el Regne Unit es comprometia a enviar 10.000 soldats i a repartir 12.000 fusells entre els defensors catalans de la causa austriacista. Dels set prohoms que signaren el pacte a l’ermita de Sant Sebastià en sobresortiren: Jaume Puig i Beuló (mort al Pla de Palau durant el setge de Barcelona), Josep Moragues i Mas (qui acabaria executat també a la ciutat de Barcelona) o Francesc Macià i Ambert (més conegut com a Bac de Roda)

Descobreix l'Ermita de Sant Sebastià, escenari de la Ruta 1714