Veus 1714: La mare | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Veus 1714: La mare
Claustre de la Seu Vella de Lleida, una noia està demanant ajuda. Som al 1707. Lleida ha caigut davant l'atac de les tropes borbòniques que volen obrir camí des de ponent fins a les places fortes austriacistes. Els caps militars aliats i centenars de lleidatans han aconseguit escapar de la violència brutal del saqueig i s'han refugiat dalt del turó, a la Seu, darrere de les últimes muralles.

Allà, hi trobem una jove, exhausta i famèlica, mare de dues criatures, que resisteix com pot el setge que ja fa setmanes que dura. Les condicions de vida dels refugiats són deplorables: la manca d'aigua i d'aliments és constant i la debilitat de la població s'ha vist agreujada per una virulenta epidèmia de disenteria que acabarà causant més de mil morts. Però, què és el que més l'amoïna a ella en aquest moment? 

Ruta 1713: El turó de la Seu Vella de Lleida

Aquesta privilegiada talaia va ser un dels punts més cobejats per part dels dos bàndols enfrontats durant la Guerra de Successió: filipistes i austriacistes. Un cop la capital del Segrià va ser conquerida per les tropes de Felip V (l’11 de novembre de 1707) l’antiga catedral o Seu Vella va esdevenir una presó i, més endavant, una caserna militar. Per la seva banda, l’altre construcció destacada del turó, el Castell de la Suda o del Rei, va ser refugi de les tropes austriacistes durant els dos mesos que va durar el setge.

El conjunt monumental de la Seu Vella va ser, doncs, l’últim focus de resistència a la capital. Des d’allà els austriacistes farien front als prop de 20.000 soldats borbònics que comandava el duc d’Orleans. La fermesa demostrada pel tinent general alemany Enric de Hesse-Darmstadt al capdavant d’uns 2.700 homes no va ser prou, doncs, per rebutjar l’empenta filipista. La manca d’aigua i una epidèmia de disenteria accelerarien el trist desenllaç. El Turó de la Seu Vella esdevenia, així, símbol de la resistència a les Terres de Ponent.

Descobreix el turó de la Seu Vella de Lleida, escenari de la Ruta 1714