Veus 1714: La Mestressa | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Veus 1714: La Mestressa
Ens trobem a la Universitat de Cervera. Estàs a punt de conèixer Maria la Rajolera, la mestressa d'una casa que viu d'allotjar estudiants arribats a l'única universitat del territori català. La guerra fa anys que s’ha acabat i Cervera s'ha convertit en un centre de referència en la formació d'estudis superiors de Catalunya; la ciutat ha desenvolupat la seva economia al voltant de les necessitats dels estudiants, essencialment relacionades amb la allotjament i oci.

La mestressa ens explica alguns dels rigors i prohibicions que afecten els estudiants, normes que, d'altra banda, donen moltes pistes sobre els hàbits quotidians de la Cervera de mitjans el segle XVIII.

Ruta 1714: La Universitat de Cervera

El coneixement també va ser objecte de repressió per part dels vencedors borbònics. Aquesta espectacular construcció civil del segle XVIII n’és un bon exemple. De fet, va ser l’única universitat en actiu a tot Catalunya durant poc més d’un segle. Felip V donava el vistiplau a la posada en marxa d’una institució d’aquestes característiques mitjançant un decret signat el 1717, tot i que no rebria els primers estudiants fins l’any 1740. Les obres, iniciades pels enginyers militars François de Montaigu i Alexandre de Rex, estarien totalment enllestides el 1804.

Totes les capitals de província −més Solsona, Tortosa i Vic− ja disposaven d’estudis superiors. Felip V acabaria amb elles i en deixaria només la de Cervera, activa fins el 1837

Descobreix la Universitat de Cervera, escenari de la Ruta 1714