Veus 1714: Manuel Desvalls | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Veus 1714: Manuel Desvalls
Cardona ha resistit fins al final, però ha arribat el moment de rendir-se. Després de la desfeta de Barcelona, l'única ciutat catalana que resisteix els atacs borbònics és Cardona. Manuel Desvalls, el seu governador des del 1709, ha defensat la ciutat a ultrança durant anys. Però ara ja ha acabat tot: Barcelona s'ha rendit i la caiguda de Cardona també forma part de les condicions signades amb la capitulació. Desvalls ens parla després d'acceptar els termes d'una capitulació certament avantatjosa, sense saber que finalment Felip V la declararà nul·la. Ell opta per l'exili. 

Ruta 1714: El Castell de Cardona

“Viurem lliures o morirem!”. Aquest era l’advertiment que les tropes de Felip V podien llegir sobre les banderes negres que onejaven dalt la imponent fortalesa de Cardona. El germans Desvalls, coronels de cavalleria austriacistes, feien front així als reiterats intents de les tropes borbòniques per fer-se amb aquest privilegiat enclavament.

Dels tres intents borbònics d’assaltar el castell (1711, 1713 i 1714) el primer provocaria importants destroces a les muralles i a la capella de Sant Ramon Nonat. Seria l’única vegada que les tropes filipistes comandades per Guido von Starhemberg resultarien vencedores. Tot i això, el 18 de setembre de 1714 Cardona capitulava. El comte de Montemar prenia així possessió de la fortalesa.

Descobreix el Castell de Cardona, escenari de la Ruta 1714