Dia Internacional dels Museus

Un dia important

El Dia Internacional dels Museus se celebra cada 18 de maig des de l'any 1977. Un dia de l'any on els museus són els veritables protagonistes, obrint les seves portes i oferint una atractiva oferta d'activitats per sensibilitzar-nos a nosaltres, els seus visitants, de la seva importancia en el desenvolupament de la societat.

Una iniciativa que se celebra a tot el món


El Dia Internacional dels Museus és un esdeveniment organitzat pel Comitè Internacional dels Museus (ICOM) que té per objectiu concienciar els ciutadans sobre el paper dels museus en la societat. Cada any, l'organització tria un tema específic per a la celebració del DIM. Per l'edició 2017, l'esdeveniment gira al voltant del tema 'Museus i histories controvertides', convidant als museus, gràcies al seu paper mediador i al diàleg entre els seus diversos interlocutors, es converteixi en element reconciliador amb els fets i les histories traumàtiques del passat. 

L'esdeveniment més popular d'aquest dia és la jornada de portes obertes de forma gratuïta que els museus ofereixen a la ciutadania. Molts d'ells ofereixen, a més, altres activitats com recreacions històriques, conferències, visites guiades, concerts i tallers.

Un museu per a cada dia


A Catalunya comptem amb 114 museus que es tradueixen, sumats a les seves extensions, en 225 equipaments museístics, i 389 col·leccions obertes al públic i de temàtica molt diversa. Museus d'art, d'arqueologia i d'història, d'autor, d'etnologia, de paleontologia, de ceràmica, de zoologia, de cinema, de disseny... Un museu diferent perquè cada dia de l'any grans i petits descobreixin, aprenguin i gaudeixin de la història, la cultura i el coneixement, tot connectant amb les seves inquietuds i emocions.Una agenda en línia


Des de patrimoni.gencat hem construït un espai dedicat al Dia Internacional dels Museus perquè tinguis al teu abast, sigui a través de l'ordinador o a través d'un dispositiu mòbil, la programació completa del DIM 2017.

La Nit dels Museus

Una de les activitats principals de la celebració del Dia Internacional dels Museus és la Nit dels Museus, una iniciativa del Consell d'Europa que arriba enguany a la seva 13a i se celebra la nit del dissabte 20 de maig. Durant aquesta nit, diversos museus de Catalunya obriran les portes més enllà de la mitjanit amb diverses propostes lúdico culturals. 

Més informació

Concurs #cometsentsavui

El Dia Internacional dels Museus és una festa grossa i volem passar-nos-ho d'allò més bé, per això hem creat un concurs per què cadascú pugui expressar com se sent a cada un dels museus de casa nostra. Entre els dies 13 i 22 de maig, quan visitis un museu fes-te una fotografia, associa-la a un estat d'ànim i comparteix-la a Facebook, Instagram o Twitter amb el hashtag #cometsentsavui. 

Les 10 millors fotografies rebran un passi anual per visitar els museus de la Generalitat de Catalunya. Consulta les bases i participa!