Programa | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Programa

MATÍ

9.00 h ACREDITACIONS
 
9.30 h BENVINGUDA INSTITUCIONAL

9.45 h La lògica cultural de la immersió. José Luis de Vicente, investigador cultural i comissari d’exposicions especialitzat en cultura, art i tecnologia


L’adjectiu «immersiu» s’ha tornat omnipresent en tota mena de propostes culturals i s’ha convertit en sinònim d’una suposada innovació. Però, de què parlem quan parlem d’immersió? Què en podem aprendre dins de l’àmbit del sector del patrimoni cultural?

10.45 h Construint mons immersius per a les audiències patrimonials. Timothy Powell, cap de l’Estudi de Recerca i Desenvolupament dels Historic Royal Palaces de Londres.


Els equipaments patrimonials estan immersos en l’economia de l’experiència, en la qual els usuaris esperen que la seva visita sigui social, emocional, memorable i que es pugui compartir. Els gestors del patrimoni han de crear experiències sobre el que volen que sentin, no solament sobre el que volen que aprenguin, i també han de permetre que construeixin els seus propis significats a partir dels espais i les històries.

11.45 h COFFEE BREAK a la Sala Gaudí
 
12.15 h Sketchfab: noves oportunitats per a l’ús de continguts culturals i històrics en 3D. Jeanne Lenglet, desenvolupament empresarial a Sketchfab.


Amb l’adveniment d’una tecnologia 3D cada vegada més accessible i fàcil d’utilitzar, el sector del patrimoni ha experimentat un boom en la producció de contingut 3D històric i cultural. Com que la qüestió de com s’han de digitalitzar els objectes cada vegada és més a prop de resoldre’s, el debat se centra en quina és la millor manera d’emprar aquesta col·lecció de models 3D. La presentació de Lenglet compartirà casos d’ús per a continguts interactius en 3D per ajudar a guiar les organitzacions en el seu viatge cap al 3D, a relacionar-se amb els públics existents de noves maneres, etc.
13.15 h Treballar en digital: aplicacions específiques per al patrimoni cultural. Lyn Wilson, cap de documentació digital de l’entitat Historic Environment Scotland.


Historic Environment Scotland és l’organisme públic que té cura del patrimoni escocès. Sempre ha apostat per les tecnologies innovadores i actualment està documentant digitalment els 336 llocs patrimonials i els milers d’objectes que custodia. La presentació de Wilson mostrarà com s’han de fer servir les dades i les tecnologies digitals per al monitoratge i la conservació, però també en la creació de recursos d’aprenentatge interactius, compartint models 3D, o la creació d’apps o experiències de realitat virtual.
14.15 h PAUSA DINAR a la Sala Gaudí
 

TARDA

15.45h PROJECCIÓ DE VÍDEOS SELECCIONATS
 
En el marc de la IV Jornada de Patrimoni Cultural, s’ha obert una convocatòria per a la presentació de vídeos sobre projectes de noves narratives. En aquesta sessió es projectaran les deu produccions escollides per un jurat d’experts. 
 
16.10 h LES NOVES NARRATIVES ALS MUSEUS I MONUMENTS DE L’AGÈNCIA CATALANA DEL PATRIMONI CULTURAL
 
Panoràmica dels últims tres anys en relació amb projectes d’innovació tecnològica i noves narratives duts a terme en diversos equipaments de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural. 
 
16.30 h PRESENTACIÓ DE PROJECTES DE NOVES NARRATIVES
 
Al setembre es donaran a conèixer els sis projectes seleccionats, tant entre casos locals com internacionals.
 
18.20 h CONCLUSIONS