Museus | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Museus

Els museus de Catalunya ofereixen tot un seguit de recursos virtuals gràcies als quals podràs continuar gaudint de les seves col·leccions i exposicions des de casa. Et fem una selecció de les seves propostes:


Visites virtuals als museus catalans

A través de diverses plataformes, posem a la teva disposició continguts per oferir-te un millor accés a l’art a través d’internet perquè puguis descobrir i contemplar obres d’arreu del món. 

Els museus catalans a Google Art Project

 

A peu de museu. La història a les teves mans
Un recorregut pels carrers de Cervera i les col·leccions del Museu de Cervera des d’un nou punt de vista. La tecnologia del nostre mòbil ens permetrà entrar en històries úniques i personals de la mà de tres dones que representen tres moments crucials de la història de la nostra ciutat. Les seves veus ens acompanyaran per diferents indrets patrimonials i ens descobriran què s’hi amaga al seu interior. 

 

El Museu Virtual de la Moda de Catalunya
Aquesta plataforma en línia, reuneix centenars de peces de vestir històriques de col·leccions públiques d’arreu del territori català, documentades a fons per especialistes. Al catàleg hi trobaràs més de 600 peces que són testimoni de la història de la moda catalana. N’hi ha de més boniques i n’hi ha de més senzilles, però totes parlen de la història i van ser vestides pels nostres avantpassats. Explora'l!

 

Tours virtuals


Tours guiats virtuals
Amb motiu del Dia Internacional dels Museus 2020, et vam mostrar l’interior dels museus a través de visites molt especials. Les visites virtuals també estan disponibles en Llengua de Signes Catalana (LSC) a càrrec d’intèrprets i professionals de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA). Posa’t còmode a casa teva i gaudeix-ne!
 

Finestres obertes
 75 professionals dels museus també es van unir aquest DIM 2020 digital per explicar-te i mostrar-te algun aspecte destacat: les peces més rellevants i singulars, les reserves o magatzems on es guarden les peces que no s'exposen al públic, les noves adquisicions o les darreres restauracions que s'han dut a terme. Trobaràs tots aquests vídeos a la llista de reproducció de Youtube Finestres Obertes.


Visitmuseum. Els museus catalans a les teves mans

Una web i una app on fer una descoberta sonora de les col·leccions museístiques de Catalunya. Unes audioguies que t'explicaran un munt d'històries, algunes narrades en primera persona. Recomanem les següents: 

 


Col·leccions 3D

Et mostrem alguns dels models tridimensionals d'objectes que es conserven als nostres museus perquè descobreixis les possibilitats insospitades que obren aquestes tecnologies. També expliquem a través de diversos vídeos els processos que se segueixen per digitalitzar el patrimoni museístic:

 

 

Vídeos de processos


Apps

Una altra manera de descobrir les col·leccions museístiques catalanes és a través de l'app mòbil. En recollim algunes:


Exposicions en línia

Diversos museus de Catalunya permeten fer una visita virtual a algunes exposicions realitzades als seus equipaments, que en aquests moments no es poden visitar presencialment. No te les perdis. Et recomanem les següents:

 


Vídeos

En aquest apartat recollim algunes llistes de reproducció de Youtube on fer una descoberta de la nostra història i dels nostres els museus:


Testimonis. Memòria de la història viscuda 
Projecte d’història oral i viscuda promogut pel Museu d’Història de Catalunya amb l’objectiu de donar a conèixer els testimonis i les experiències vitals dels protagonistes de la història a través del web.

 

 

La Mirada Tàctil
La Diputació de Barcelona posa a l'abast les exposicions permanents dels museus de la Xarxa de Museus Locals de Barcelona sense sortir de casa a través de llistes de reproducció de vídeos accessibles amb llengua de signes: 

 

 

Play Miró
La Fundació Miró ofereix una selecció de vídeos a través dels quals podràs fer un recorregut per la vida i l’obra de Joan Miró, pensat per a famílies i per a tots els públics. Obre els ulls i descobreix, des de casa, algunes de les seves obres i etapes artístiques i vitals més rellevants.


Lectures

Diferents equipaments patrimonials editen butlletins, blogs, catàlegs d’exposicions i altres publicacions en línia on ofereixen tot tipus d’informació detallada sobre la seva institució o sector professional al que pertany.

 


Cercadors en línia

El Departament de Cultura posa al teu abast el cercador de Museus en línia, l'inventari de les col·leccions museístiques de Catalunya.

La nostra Comunitat

#patrimonigencat