Sant Jordi virtual | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Visita guiada virtual al Palau de la Generalitat

Per celebrar la diada de Sant Jordi, el proper 23 d'abril a les 11:30 h, et proposem una visita guiada virtual a través del Canal de Youtube de Patrimoni.Gencat. La visita virtual serà conduïda pel responsable de les visites guiades que habitualment es fan al Palau de la Generalitat de forma presencial. Durant el recorregut, es mostrarà l’edifici del Palau i les seves diverses estances: la Sala Torres-Garcia, la Capella de Sant Jordi, la Galeria Gòtica, la Sala Tarradellas i moltes més per on els i les visitants podran passejar gràcies a la tecnologia trekker de Google Street View que captura imatges panoràmiques en 360 graus, un projecte força complex que va suposar fer milers de fotografies de l’edifici. 
 
Entre altres espais i històries, es podrà veure els tres llocs de Palau on els capitells estan suspesos i no tenen columna, separats per dos-cents anys els uns dels altres, i conèixer anècdotes com la del fèmur de Sant Jordi, que algú se’l va endur el 1940 i anys més tard el va tornar, però sota secret de confessió. Una manera ben diferent de descobrir la història que hi ha darrere les parets d’aquest emblemàtic edifici, d’origen medieval.
Aquesta visita tan especial tindrà una durada de trenta minuts aproximadament i quedarà enregistrada, de manera que tothom pugui veure-la durant la Diada de Sant Jordi i posteriorment, als canals de difusió de patrimoni.gencat. Visita'l aquí.



Barcelona, ciutat de dracs

Amb aquesta Història de Patrimoni us volem apropar a la llegenda de Sant Jordi des del punt de vista del sant, però sobretot de la bèstia. 
Cada 23 d’abril Catalunya s’omple de roses i de llibres per celebrar la diada de Sant Jordi, una tradició carregada d’un gran simbolisme per a tots els catalans i les catalanes. Trobareu un reportatge fotogràfic sobre els dracs que s'amaguen a la ciutat de Barcelona i uns models 3D de la Capella de Sant Jordi del Palau de la Generalitat.


3D de la Capella de Sant Jordi del Palau de la Generalitat

Publiquem per primera vegada el 3D de la Capella Sant Jordi del Palau de la Generalitat de Catalunya al perfil de patrimonigencat d’Scketchfab. La digitalització d’aquest peça, realitzada amb la tècnica scanlaser, forma part del projecte de digitalització del patrimoni cultural català que impulsen l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i la Direcció General del Patrimoni Cultural. S’han publicat alhora dos detalls de la capella: la clau de volta i l’altar on també s’hi representen Sant Jordi.
 
Podràs giravoltar la capella, fer zoom en els detalls i alhora conèixer una mica de la seva història gràcies als punts d’informació que s’han incorporat. La font dels textos és el llibre “Palau de la Generalitat de Catalunya. Art i arquitectura”, editat pel Departament de la Presidència.


Sant Jordi en família

El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona proposa als més petits dues manualitats pensades per omplir la casa de la festa de Sant Jordi. És d'allò més fàcil i divertit! Una rosa i un punt de llibre amb història inclosa. Pinta i retalla els personatges del mite de Perseu i Andròmeda, el paral·lel antic de la llegenda de Sant Jordi. Només cal que imprimeixis a doble cara i ja ho tens!El tresor de Nova York
El Museu d'Art de Girona proposa una sessió de conta contes. El dr. Buscahistòries relata mitjançant un conta contes en format vídeo les aventures i desaventures del cavaller Jofre Gilabert de Cruïlles, que en aquesta ocasió viatjarà a Nova York acompanyat d'en Pep per buscar un tresor. A més podràs recrear en color diferents peces del museu i també podràs crear la teva pròpia rosa de paper

Jocs inspirats en Gaudí
La Casa Batlló et porta una selecció d'activitats i manualitats inspirades en l'art de Gaudí. La creativitat de l'artista no tenia límits. Aquí tens diverses idees amb què podràs dissenyar, jugar, reinventar el seu art i descobrir una casa màgica. Descarrega'ls aquí.

El Conte de Sant Jordi: Les tres bessones i els tresors de Sant Cugat
Els Museus de Sant Cugat et porten a casa, de manera virtual, el conte de "Les tres bessones i els tresors de Sant Cugat". Visita les seves xarxes socials i descobreix les aventures de les tres bessones per Sant Cugat. A més, t'animem a agafar les pintures per crear les teves pròpies aventures. Tots els dibuixos sortiran exposats a les seves xarxes i el més original guanyarà un joc de llibres. 



Llegim la història i el patrimoni

El Museu d’Història de Catalunya anima a tothom a seguir gaudint de la història i la literatura des de casa, proposant alguns títols molt interessant sobre història medieval, moderna i contemporània. Totes les recomanacions aquí.
  • D’història medieval, ens recomana llibres d’autors medievals com "Disputa de l’ase" d’Anselm Turmeda; "Una Tria" d’Ausiàs March, i "La Guerra contra el rei de Castella" de Pere el Cerimoniós. També el llibre ambientat a l’època,  "L’àngel de les tenebres" de Josep-Lluís González.
  • Pel que fa a història moderna, ens recomana el llibre ambientat a l’època, "Els poemes de Lepant" de Joan Pujol, i "O he de morir o he d'amar" de Francesc Fontanella. Finalment, d’història contemporània, quatre volums molt recomanats: dos de Raül Garrigasait, "Els estranys i Els fundadors"; "Tots els contes" de Caterina Albert (Víctor Català), i "Incerta Glòria" de Joan Sales. 
El Museu d’Arqueologia de Catalunya posa al teu abast un ampli ventall de lectures disponibles al seu web
  • La "Guia del Museu d'Arqueologia de Catalunya" amb la que podràs gaudir de tot el patrimoni que atresora. 
  • El "Sexe a l'època romana" recull el testimoni de l’exposició del mateix nom i el seu catàleg corresponent. Conté imatges dels objectes de l’exposició en gran qualitat i els textos explicatius.
  • El "geni culinari: innovacions que marquen la nostra cuina" mostra els continguts de l’exposició del mateix nom. 
  • El "vi grec. De l’antiguitat als cellers catalans actuals" conté una àmplia representació dels continguts de l’exposició amb una interessant galeria d’imatges. 
  • "Demos. Viure en democràcia" inclou els continguts que es van presentar a l’exposició: textos, selecció i galeria d’objectes, galeria de recursos museogràfics i els vídeos vinculats als estudis de casos i d’actualitat.
  • La "Revolució neolítica. La Draga, el poblat dels prodigist'acosta a la vida a l'estany de Banyoles fa uns set mil quatre-cents anys quan un grup de persones forasteres es van establir-hi.  
  • Publicacions de caràcter científic descarregables en format pdf que inclouen les Memòries d'Arqueologia de Catalunya així com l'accés a articles de les revistes Cypsela i Empúries. 
  • El catàleg de l'exposició "Art Primer. Artistes de la prehistòria" es podrà descarregar des del dijous 23 d'abril fins al diumenge 26 d'abril al web.  
El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya proposa una sèrie de recursos disponibles al seu web:
  • "Traços de llum. La col·lecció Duran de daguerreotips", d'Oscar González. Aquest llibre estarà disponible al web des del dimecres 22 d'abril a les 9 h fins al divendres 24 d'abril a les 9 h. Descarrega'l aquí.
  • "Revista Eix 8". Ja pots consultar en línia el darrer número de la revista sobre cultura industrial, científica i tècnica. El dossier central d'Eix 8 està dedicat a l'habitatge obrer. Descarrega'l aquí
  • Els blogs temàtics del mNACTEC dedicats a diversos temes relacionats amb el patrimoni industrial, científic i tècnic: Patrimoni industrial; Dones: indústria, ciència i tecnologia; Del telègraf a Internet; Habitatge obrer, i Ferro. Pots consultar-los aquí
El Museu d'Art de Girona t'ha preparat un kit virtual de Sant Jordi per gaudir de la diada i de l'art de les comarques gironines. Et presentem una galeria temàtica d'imatges que conté detalls d'obres de la col·lecció permanent on veuràs una selecció de sant jordis, dracs, princeses i roses de la col·lecció del museu. Consulta les imatges aquí
També et porta una selecció de catàlegs d'art per gaudir Sant Jordi entre llibres. Pots consultar la col·lecció de catàlegs del museu aquí.

El Museu de Lleida posa a la teva disposició diverses publicacions en línia perquè gaudeixis d'aquesta jornada literària des de casa. Et proposa diversos catàlegs i quaderns del museu. 

El proposem una lectura per descobrir la història d'una restauració i la trobada de les restes del rei Pere el Gran, "El Panteó Reial de Santes Creus". Descarrega't el llibre electrònic aquí.



Activitats literàries virtuals

Amb motiu del dia de la rosa i dels llibres, els Museus de Sitges organitzen una Marató de lectura de l’emblemàtica obra "Oracions" de Santiago Rusiñol i un Concurs de relats, tot per participar des de casa. Trobareu tota la informació per participar en el seu web
  • Marató de lectura: Els Museu de Sitges t'animen a participar en aquesta lectura col·lectiva de l'obra "Oracions". Es tracta de crear un únic vídeo amb totes les lectures que enviïn els diferents participants de la marató de lectura i que es difondrà per les xarxes socials, el mateix dia de Sant Jordi. 
  • Concurs de relats: Et proposem escriure un relat! Escull una pintura del Museu del Cau Ferrat o bé del Museu de Maricel i inventa’t una història relacionada amb els personatges que apareixen en el quadre. Deixa volar la imaginació i dona vida als personatges que protagonitzen les obres dels Museus de Sitges!


Museu Obert

Els Museus de Sitges també han posat a disposició de tothom més de setze mil peces al nou web Museu Obert. Per primer cop, totes le col·leccions dels Museus de Sitges es podran consultar en línia a través d'aquest lloc web. Ara podràs gaudir de les peces de les col·leccins de tots els seus museus en un sol lloc. Endisa't en la seva col·lecció i descobreix els petits i grans tresors que custodien. 


Sant Jordi a les xarxes socials

#TotsFemSantJordi
La Casa Batlló t'anima a celebrar Sant Jordi des del teu balcó vestint-lo de roses. Deixa volar la teva imaginació i fes les teves pròpies roses, omple el teu balcó de roses i comparteix-lo a les xarxes amb l'etiqueta #TotsFemSantJordi!

 
#HeroisxSantJordi
La Pedrera et proposa una repte a Instagram. Davant el drac comú a qui combatre, la Covid-19, et proposa que diguis qui és el teu heroi o la teva heroïna aquests dies fent servir l'etiqueta #HeroisxSantJordi i nominant als teus amics o familiars perquè la cadena segueixi!


Sant Jordi als arxius

En el marc del projecte "Catalunya des dels arxius: esdeveniments, festes populars i altres celebracions", la Xarxa d’Arxius Comarcals et convida a celebrar Sant Jordi amb una selecció d’articles, exposicions virtuals, cursos, premis i concursos i d’altres activitats. Consuta'ls aquí.  

Selecció de lectures

Exposicions en línia

Manualitats

Pinta la teva rosa per Sant Jordi. Et proposem decorar una flor d’una Caplletra d’un llibre del segle XVI. Aquí trobaràs tota la informació.

Vídeos divulgatius

Premis i concursos