Activitats

Castell de Cardona
Cardona 1714, la fortalesa inexpugnable
Quan?

Tot l'any

On?

Castell de Cardona

La visita didàctica que us proposem servirà per introduir un dels fets històrics més rellevants de la història moderna de Catalunya: la Guerra de Successió (1700–1714).

Tot l'any

L’any 1711 tingué lloc a Cardona un dur setge per part de l’exèrcit borbònic que durà 34 dies i on intervingueren prop de 15.000 soldats de nacionalitats diferents. La fortalesa en resultà invencible. Al setembre de 1714, quan la Guerra arribava al seu final, Cardona es mantenia dempeus. La ciutat de Barcelona queia l’11 de setembre, Cardona ho va fer 7 dies més tard, el 18 de setembre.

L’alumnat coneixerà l’origen de la Guerra de Successió, els actors clau, el desenvolupament dels fets i el desenllaç. Tanmateix coneixeran el paper de Cardona en el conflicte i l’heroïcitat dels homes que defensaren el Castell durant el Setge de Cardona de l’any 1711 i fins al mateix setembre de 1714.

El Castell de Cardona és un veritable compendi d’història, art, arquitectura i enginyeria de defensa al llarg de la història. A través de l’itinerari guiat que us proposem es pot conèixer a fons el conjunt, interpretar-lo i contextualitzar-lo.

La visita didàctica amb l’alumnat s’inicia al magnífic polvorí i búnquer del Castell de Cardona anomenat Casamata (s. XIX). Allà té lloc la introducció històrica dels fets, l’explicació dels orígens, el context i els principals personatges que hi intervingueren. Tot seguit s’inicia un recorregut pel vell castell medieval i per la fortalesa moderna. En diferents punts del conjunt monumental, s’explicarà com es va desenvolupar el setge de Cardona de 1711. Alhora l’alumnat entendrà els sistemes de defensa en època moderna, els elements constructius bàsics de la fortalesa, els usos dels espais, el dia a dia dins d’una plaça assetjada, els enginys, curiositats i anècdotes alhora que el desenllaç del setge i les repercussions que tingué. La visita és una magnífica oportunitat per conèixer un dels fets claus de la història moderna de Catalunya, la Guerra de Successió, els orígens del conflicte i les conseqüències que se’n van derivar.

La visita està dissenyada i adaptada perfectament al nivell curricular de l’alumnat.

Recomanacions per a l’etapa de represa i «nova normalitat» per a la realització d’activitats educatives i activitats dinamitzades.

Logo

© Departament de Cultura 2018 Agència Catalana del Patrimoni Cultural