Activitats

Reial Monestir de Santes Creus
Dones. Mares, abadesses i esposes al monestir de Santes Creus
Quan?

18/07/2020 - 12/09/2020

On?

Reial Monestir de Santes Creus

És una visita al monestir diferent i atrevida, un recorregut al voltant d'un tema de vegades oblidat: el paper i la visió de la dona a l'Edat Mitjana.

18/07/2020 - 12/09/2020

Dates:

  • Juliol, dissabtes 18 i 25
  • Agost, dissabtes 1, 8, 15, 22 i 29
  • Setembre, dissabtes 5 i 12

Hora: 19.30 h
Preu: 10 € (adults) / 6 € (de 8 a 16 anys), gratuït menors de 8 anys.

Cal reserva prèvia a: reservesmonuments-acdpc@gencat.cat o Tel. 977 63 83 29 

Durant el recorregut pel monestir constatarem que de "sexe debil" no en tenien res, ans al contrari, com ho demostren els diferents testimonis femenins enterrats a Santes Creus. Un monestir habitat per una comunitat cistercenca masculina,amb uns trets característics força diferents a altres monestirs, on la presència femenina és representada iconogràficament, sobretot als capitells del claustre reial, i per la vinculació i el mecenatge d'algunes nobles i reines, especialment la Reina Blanca d'Anjou amb el seu magnífic sepulcre gòtic, que forma part del Panteó Reial del monestir, un dels pocs exemples coneguts en els quals una Reina participa d'un Panteó Reial polític.

Al llarg de la visita, coneixerem el paper de l'esposa, en els cercles de la noblesa catalana medieval, a través dels sepulcres nobiliaris de Guillema de Claramunt, Guillema de Montcada, coneguda com la "Invicta Amazona" i la capella de Magdalena Salva. A més a més, visitarem dues tombes reials femenines situades a l'església, la de Blanca d'Anjou i la de Margarida de Prades, dues reines a les quals la maternitat va decidir el seu destí. Una maternitat molt significativa també per a l'Orde del Cister que es regeix per una devoció mariana, a través del culte a la Mare de Déu de la Llet, representada al retaule principal de l'església.

Logo

© Departament de Cultura 2018 Agència Catalana del Patrimoni Cultural