Porxada de Granollers | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Porxada de Granollers Un gran mercat de blat
T
A la Plaça Gran de Granollers, sobre una plataforma de pedra, s’aixequen quinze columnes cobertes per una teulada de quatre vessants amb les arestes cobertes de teules esmaltades verdes. El que és el monument més emblemàtic de Granollers va ser construït entre 1586 i 1587 com una llotja de gra. Avui s’ha convertit en el centre neuràlgic de la ciutat.

El projecte inicial s’atribueix al mestre d’obres Bartomeu Brufalt i va costar 520 lliures barcelonines, segons el contracte amb la universitat granollerina. En un inici es feia servir durant el mercat agrícola per cobrir el blat que s'hi venia. El 1872 es va encerclar amb unes reixes i s’hi van construir parades a l’interior. Va fer la seva funció de mercat general fins que al 1938 un bombardeig de l’aviació franquista va deixar la Porxada bastant deteriorada. Un cop acabada la guerra, al 1939, es va reconstruir sense les reixes ni les parades, deixant les columnes a la vista com quan es va concebre.

A l'escaire sud-occidental de la Porxada, just davant de l'ajuntament de Granollers, hi trobem la Pedra de l’Encant, un bloc de gres vermell que segurament servia per fer els encants públics (subhastes) de productes d'agricultura i ramaderia. La llegenda diu que aquesta pedra la va arrossegar una riuada fins a la Porxada i que s’hi estarà fins que una altra riuada se la torni a emportar. 

Planifica la visita

Què puc fer?
Un dels moments en què la Porxada està plena de gom a gom és durant la Festa Major de Blancs i Blaus, l’última setmana d’agost. Es rememora una aposta que es va fer el 1897 entre dos rajolers per qui feia més rajoles. Actualment competeixen dues colles per veure qui anima més la Festa Major.
Contacte
Plaça de la Porxada, 28,
08401 Granollers
Barcelona Veure localització
On menjar i dormir?