Patrimoni Mundial | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

20 anys com a Patrimoni Mundial

Aquest any es compleixen 20 de la inscripció del Conjunt Arqueològic de Tàrraco i les esglésies romàniques de la Vall de Boí a la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO. La inscripció de Tàrraco va ser fruit del treball conjunt, iniciat l’any 1995, entre l’Ajuntament de Tarragona i la Generalitat de Catalunya, impulsors de la candidatura, iniciativa a què es van sumar els Ajuntaments d’Altafulla, Constantí i Roda de Berà, i també la comunitat local.
 
L’any 1997 es va trametre l’expedient de la candidatura i entre els anys 1998 i 2000, una missió d’ICOMOS va visitar Tarragona per avaluar la candidatura, inclosa llavors en la Llista indicativa de l’estat espanyol. Durant aquest període, es va convidar a tres destacats experts en arqueologia i història de les ciutats romanes, procedents de França, Itàlia i el Regne Unit, i designats per ICOMOS, a visitar Tarragona i elaborar informes independents sobre la importància cultural de Tarragona. Aquests informes van ser admesos per ICOMOS de cara a la preparació de l’avaluació, juntament amb l’informe emès a partir de la reunió internacional d’experts en arqueologia romana que va tenir lloc, el febrer del 1999, a Tarragona.
 
Finalment, entre el 27 de novembre i el 2 de desembre de 2000, va tenir lloc, a Cairns, Austràlia, la XXIV sessió del Comitè de Patrimoni Mundial de la UNESCO. I, després del llarg camí recorregut, es va inscriure a la Llista de Patrimoni Mundial el Conjunt Arqueològic de Tàrraco.

El desenvolupament urbanístic de la ciutat, que servia de model per a capitals provincials en qualsevol altre lloc al món romà, així com la densitat i la qualitat de les restes, que proporcionen un testimoni únic d’una etapa significativa en la Mediterrània antiga, el converteixen en un bé universal i incomparable.

14 monuments molt representatius

El Conjunt està format 14 monuments molt representatius del món romà situats a Tarragona i municipis veïns:

Tarragona:
Alftafulla
  • Vil·la romana dels Munts

Constantí
  • Conjunt monumental de Centcelles

Roda de Berà
  • Arc de Berà