Workshop | Cultural Heritage. Goverment of Catalonia.

Workshop

The Catalan Agency of Cultural Heritage has organised a workshop with Timothy Powell, an expert on new narratives, at the Royal Monastery of Santes Creus (Aiguamúrcia) on 29 October to mark the celebration of the 4th Cultural Heritage Seminar.
 
The workshop (only given in English and without translation) will serve to work on how to create innovative visitor experiences by using technologies or new narratives. Powell is the Head of the Research and Development Studio at Historic Royal Palaces in London and has developed various innovative experiences, especially “Lost Palace”, a tour of the destroyed Whitehall Palace, winner of the Best in Heritage and Heritage in Motion awards
 
The workshop is aimed at all cultural heritage professionals dedicated to creating experiences, from curators or managers to designers, technicians or communication managers.
 
TO REGISTER
Given the high degree of specialisation that this workshop requires and its very limited capacity format (maximum 15 people), you are kindly requested to send a brief CV and motivation letter (maximum 1 page in total) to the email address app.acdpc@gencat.cat between 4 and 27 September if you would like to attend. An organisation jury will assess all the application proposals and decide on the final registrations, to be communicated the 30 September.

The registration fee is €60 and includes a coffee break and lunch.
 
PAYMENT METHOD
Instructions on how to make this payment will be given once final selection has been made and the attendees have been notified.


PROGRAMME

10.00-10.30 am (30 min)
Welcome and introductions
Participants introducing themselves and their work, as well as the challenges they are facing and what they are looking to get out of the day.

10.30-11.30 am (60 min)
Session 1: What sort of story should we tell?
Short presentation of narrative/game-mechanic/world-building approaches and case studies, followed by questions/discussion and group activity.
 
11.30-12.00 am (30 min)
Coffee break

12.00-12.30 pm (30 min)
Introduction to the space we are in
Potential stories/spaces for design challenge at the end.

12.30-1.30 pm (60 min)
Session 2: How to tell the story?
Brief presentation of immersive technology and multi-sensory options and case studies, followed by questions/discussion and group activity.
 
1.30-2.00 pm (30 min)
Session 3: How to structure the project and with whom?
Short intro to R&D process and case studies, followed by questions/discussion and group activity.
 
2.00-3.00 pm (60 min)
Stand-up buffet lunch
 
3.00-4.30 pm (90 min)
Design challenge: Make a “paper prototype” visitor experience
Based on the topics covered in the previous three sessions, groups will conduct a quick prototyping process (based on the “design thinking” process) that involves making a paper prototype to be tested by other groups.