Xarxa | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

La Xarxa territorial de museus de les comarques de Tarragona i de les Terres de l'Ebre es crea el 2017 amb la finalitat de desenvolupar eines de col·laboració entre els museus registrats membres d'aquest àmbit territorial, fomentar actuacions transversals en matèria museística i donar suport econòmic directe mitjançant la concessió de subvencions.

La voluntat dels membres de la xarxa és dur a terme totes les actuacions necessàries per potenciar les funcions pròpies dels museus com a institució cultural pública, impulsar la seva projecció social i cultural i fer-los més sostenibles en el context econòmic actual. El conveni estableix les funcions de la xarxa i l’orientació sobre els serveis i activitats que han de dur a terme; el sistema de governança, els museus que en poden formar part i el seu procediment d’incorporació; i els instruments de planificació, seguiment i avaluació de l’activitat de la xarxa.


Actualment la Xarxa de Museus de les comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre compta amb 16 museus del territori.

Alt CampAlcoverMuseu d'Alcover
Alt CampVallsMuseu de Valls
Baix CampCambrilsMuseu d'Història de Cambrils
Baix CampReusMuseu de Reus
Baix CampMont-Roig del CampMuseu Mas Miró
Baix EbreTortosaMuseu de Tortosa
Baix PenedèsEl VendrellMuseu Deu
Baix PenedèsEl VendrellMuseu Pau Casals
Baix PenedèsEl VendrellMuseu Apel·les Fenosa
Conca de BarberàL'Espluga de FrancolíMuseu Terra
Conca de BarberàMontblancMuseu Comarcal de la Conca de Barberà
MontsiàAmpostaMuseu Terres de l'Ebre
TarragonèsTarragonaMuseu Diocesà de Tarragona
TarragonèsTarragonaMuseu Nacional Arqueològic de Tarragona
TarragonèsTarragonaMuseu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona
TarragonèsTarragonaMuseu del Port de Tarragona



Què són les xarxes territorials?

Són l'estructura del Sistema de Museus de Catalunya per a canalitzar el suport als museus i els equipaments patrimonials bàsics, amb criteris de proximitat. La seva missió és aconseguir que el conjunt de museus puguin complir les seves funcions com a institucions públiques. El principal objectiu és ajudar a resoldre les seves limitacions, perquè es puguin desenvolupar com a tals, a la vegada que han de permetre incrementar la seva eficiència en les prestacions i activitats de cadascun.

Les xarxes territorials funcionen en concert entre la Generalitat de Catalunya, les actuals diputacions i els titulars de museus.

Exerceixen les funcions bàsiques de:

  • foment: canalitzar els ajuts de les administracions públiques als museus de manera coordinada i mitjançant procediments de lliure concurrència, destinats preferentment a millorar el funcionament i les activitats dels museus, o per a dur a terme nous projectes. 
  • cooperació: prestar serveis cooperatius i d'economia d'escala que permetin implementar serveis i activitats mancomunades, per a millorar qualsevol de les funcions pròpies d'un museu.