La voluntat dels membres de la xarxa és dur a terme totes les actuacions necessàries per potenciar les funcions pròpies dels museus com a institució cultural pública, impulsar la seva projecció social i cultural i fer-los més sostenibles en el context econòmic actual. El conveni estableix les funcions de la xarxa i l’orientació sobre els serveis i activitats que han de dur a terme; el sistema de governança, els museus que en poden formar part i el seu procediment d’incorporació; i els instruments de planificació, seguiment i avaluació de l’activitat de la xarxa.
Actualment la Xarxa de Museus de les comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre compta amb 16 museus del territori.
|
Què són les xarxes territorials?
Són l'estructura del Sistema de Museus de Catalunya per a canalitzar el suport als museus i els equipaments patrimonials bàsics, amb criteris de proximitat. La seva missió és aconseguir que el conjunt de museus puguin complir les seves funcions com a institucions públiques. El principal objectiu és ajudar a resoldre les seves limitacions, perquè es puguin desenvolupar com a tals, a la vegada que han de permetre incrementar la seva eficiència en les prestacions i activitats de cadascun.
Les xarxes territorials funcionen en concert entre la Generalitat de Catalunya, les actuals diputacions i els titulars de museus.
Exerceixen les funcions bàsiques de:
- foment: canalitzar els ajuts de les administracions públiques als museus de manera coordinada i mitjançant procediments de lliure concurrència, destinats preferentment a millorar el funcionament i les activitats dels museus, o per a dur a terme nous projectes.
- cooperació: prestar serveis cooperatius i d'economia d'escala que permetin implementar serveis i activitats mancomunades, per a millorar qualsevol de les funcions pròpies d'un museu.