Dia Internacional dels Arxius

9 DE JUNY, el DIA DELS ARXIUS

L’any 2004, en el congrés internacional d’arxius, celebrat a Viena, es va adoptar una resolució unànime de tots els participants per la qual es va demanar a les Nacions Unides la creació d’un Dia Internacional dels Arxius. Així, des de l'any 2008 i coincidint amb el 60è aniversari de la fundació del Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA), el 9 de juny de 1948, els arxius de tot el món celebren la seva diada.
 
A través del Dia Internacional d’Arxius la comunitat professional d’arxivers pretén: conscienciar la ciutadania sobre la importància dels arxius perquè aquests constitueixen la base dels seus drets i de la seva identitat; sensibilitzar els dirigents sobre els beneficis de la gestió documental per al bon govern i el desenvolupament; sensibilitzar tant el sector públic com el  privat de la necessitat de preservar els arxius a llarg termini i facilitar l’accés als mateixos; conscienciar la ciutadania sobre la singularitat dels documents conservats en els arxius; promoure i millorar la imatge dels arxius a nivell mundial.


RECONEIXEMENT DEL VALOR DELS ARXIUS EN LA SOCIETAT MODERNA

Els arxius són els garants de la conservació i preservació dels documents, tant en el concepte clàssic de conservació del patrimoni documental que neix fa milers anys com en l'actualitat, en diferent suport i en un món digital on el paper deixa pas inexorablement a l'entorn digital. Un servei adreçat als ciutadans en tant en quan preserven la història de la societat, promovent la memòria històrica i les identitats, però també com a serveis de gestió documental que impulsen la gestió eficaç i eficient de les administracions en els nous reptes de l'administració electrònica o la preservació digital.

Més informació 


JORNADES DE PORTES OBERTES I MOLTES MÉS ACTIVITATS

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Arxius, del 6 al 12 de juny els arxius catalans obren les seves portes i, durant tota una setmana, organitzen de manera simultània nombroses activitats culturals (exposicions, conferències, jornades de portes obertes, etc) per tal de donar a conèixer i promoure els arxius entre la ciutadania.

Aquesta és una excel·lent oportunitat per descobrir o aprendre més sobre aquests equipaments culturals de primer ordre i sobre els professionals que hi treballen i tenen cura del patrimoni documental. Hem de recordar que els serveis que s’ofereixen des d’aquests centres estan adreçats al conjunt de la ciutadania i la seva existència contribueix a la constitució i salvaguarda de la nostra memòria individual i col·lectiva. Comparteix aquesta diada a través del hashtag #DIA2016.


ELS ARXIUS AL TEU ABAST

A Catalunya comptem amb més de 300 arxius d’una amplia tipologia. El ventall abasta des d’arxius centrals administratius, arxius històrics, comarcals, municipals, eclesiàstics i d’empreses entre d’altres. Tots ells estan al servei de la ciutadania garantint la preservació de la documentació i l’accés a la informació.
 
Consulta els arxius que hi ha Catalunya


L’AGENDA DEL DIA 2016

Com a novetat, s’ha construït un espai dedicat al Dia Internacional dels Arxius per a que tots els usuaris tinguin al seu abast, sigui a través de l''ordinador o a través d'un dispositiu mòbil, la programació completa de la DIA 2016.