Eva Andújar, narradora especialitzada en literatura oral per a totes les edats, ens proposa una mirada artística personal sobre les connexions familiars: una sessió de narració oral singular que combina l’art de contar històries amb la música i el cant.
«Un pou sense sentit, albes en blanc i negre, receptes secretes i una maledicció bessona teixeixen a ritme de swing una trama carregada d’humor i emocions al voltant d’una família “quasi” perfecta.»
Espectacle en català. Interpretació en Llengua de Signes Catalana.
Jordina Biosca, creadora, narradora, guionista i directora, ens ofereix un espectacle on conflueixen l’amor i la mort. Amb el suport d’una literatura i uns autors impecables, i el més intens de la tradició oral, queda absolutament al descobert allò que és essencial.
«El primer pecat, l’aprenentatge i la vàlua del reconeixement de la pèrdua, l’amor matern portat al límit, o la quotidianitat i la llei del pas del temps, són els eixos d’aquests relats i poemes alhora sublims i esfereïdors. Una èpica de la bellesa de la tragèdia amb petits tocs d’humor.»
Espectacle en català. Interpretació en Llengua de Signes Catalana.
Oswaldo Pai ens ofereix una bona mostra de la seva versatilitat: narrador, actor, malabarista, joglar... Els seus ginys acompanyen poemes de Maria Elena Walsh, Federico García Lorca, Gloria Fuertes, Gerardo Diego, Elsa Bornemann, Antonio Rubio i del mateix artista.
«Artilogios son artilugios para un elogio poético. Un bululú que se acompaña de artefactos electrónicos y mecánicos que marcan el ritmo al actor. Si hablamos de poesía, rima, juegos de palabras… ya sabemos de qué estamos hablando. Pero ¿y si hablamos de ARTILOGIOS? Pulso, melodía y poesía convierten los artilugios en ARTILOGIOS. Música, malabares e ilusionismo verbal que surgen al juntar juglar y jugar.»
Espectacle en castellà. Interpretació en Llengua de Signes Catalana.
Inés Boza torna a escena amb una peça poètica per construir ponts entre passat i present; per indagar en el capritxós joc entre l’oblit i la memòria, i per donar espai a les veus de dones de diferents generacions.
Aquesta singular proposta es distingeix pel seu enfocament multidisciplinari, que combina la dansa i les paraules amb elements audiovisuals i música electrònica. En aquesta ocasió, les artistes recreen la seva obra per habitar el Saló del Vigatà. «Un viatge pels paisatges d’una vida dedicada a la creació de mons escènics, presencials i matèrics que conviuen amb un present virtual i tecnològic.»
Espectacle bilingüe (català i castellà).
Visita guiada a l’estudi taller del polifacètic artista Carles Fontserè, un recorregut per la vida i l’obra de l’artista amb la voluntat d’acostar al públic la figura d’un dels artistes clau de la segona meitat del segle XX.
En aquesta visita recorreu els espais més emblemàtics de la Canònica de Santa Maria de Vilabertran, descobrint la història i l’arquitectura d’aquesta joia del romànic català.
Vine a descobrir Atanagrum, l’antiga capital dels ilergets
Coneixerem un dels jaciments més importants del poble ibèric dels ilergets. Durant la visita es mostraran els resultats de les darreres campanyes arqueològiques que han posat de relleu l’existència de diferents trams de muralla i d’estructures defensives de la ciutat
El Castell de Cardona ofereix una nova visita guiada sobre el rodatge de la pel·lícula d’Orson Welles, “Campanades a mitjanit”. La visita d’una hora de durada, recorre els escenaris principals del rodatge, explica alguns dels fets més destacats de la producció del film i del context històric de l’època i recull vivències i anècdotes del rodatge.
El monestir de Santes Creus va néixer el 1160 sota el patrocini dels llinatges dels Montcada i dels Cervelló, i del comte Ramon Berenguer IV. Els monjos, provinents del monestir occità de la Gran Selva, van trobar a la riba del riu Gaià l’emplaçament idoni per bastir-hi un monestir que seria, fins al 1835, el centre d’una de les senyories monàstiques més extenses i influents de la Corona d’Aragó. Santes Creus va tenir el seu moment de més esplendor en els segles XIII i XIV gràcies al favor del llinatge reial i la noblesa.
Els reis Pere el Gran i Jaume II el Just i la reina Blanca d’Anjou el van escollir com a panteó i en van esdevenir protectors i mecenes actius. Les seves restes reposen a l’església en dos monuments funeraris, considerats obres cabdals del primer gòtic català i els únics que ens han arribat intactes de la reialesa de la Corona d’Aragó.
Visita guiada pel monument per conèixer els espais més emblemàtics de l’abadia cistercenca, com ara el claustre gòtic o els mausoleus reials, i descobrir la història de l’orde i com hi vivien els monjos.
Recorreu els espais més emblemàtics del monestir de Sant Pere de Rodes descobrint la història i arquitectura d’aquesta joia del romànic català.
En aquest espai tranquil i protegit per la serralada del Montsant, els monjos cartoixans van seguir un model de vida marcat pel silenci i l’oració, combinant la solitud eremítica amb la vida comunitària. La cartoixa es va fundar el 1194 gràcies a una concessió d’Alfons I, amb el propòsit de fixar un poblament en les terres acabades de conquerir. Les donacions i compres que es van produir posteriorment van convertir la cartoixa en un gran «senyor feudal», atès que va arribar a posseir un ampli territori, que coincideix amb l’actual comarca del Priorat.
Escaladei va ser la primera cartoixa de la Península i va intervenir en la fundació de moltes de les que es van crear més endavant. A partir de la primera meitat del segle XIX, la desamortització de terres que eren propietat de l’Església i els saquejos que hi van tenir lloc durant les revoltes populars van provocar l’abandonament i la profunda degradació del conjunt. Actualment, però, les darreres obres de restauració han tret a la llum una part d’aquesta esplendor, que es pot contemplar en el nou espai visitable, corresponent a l’àrea de vida comunitària.
Visita guiada pel monument per conèixer els espais més emblemàtics de la cartoixa i la vida cartoixana.
Visiteu el nou espai web per conèixer les pintures rupestres de la Roca dels Moros, una visita virtual amb un nivell de detall, qualitat i informació únics.
Navega pel model en tres dimensions de la roca i contempla les figures en el nou calc digital del conjunt rupestre.
accessibilitat | avis legal i privacitat | política de galetes | © Departament de Cultura 2018 Agència Catalana del Patrimoni Cultural