NOTA: Si us plau consulteu l'horari complert a l'apartat "Planifica la teva visita".
La taquilla i l'entrada es tanquen 30 minuts abans del límit horari.
De dimarts a diumenge, inclosos els festius
Telèfons: 972387559 i 972194238
Correu electrònic: santperederodes.cultura@gencat.cat
Correu electrònic reserves: reservesspv.acdpc@gencat.cat
Al capdamunt de la serra de Verdera s'aixeca un dels conjunts monumentals més interessants per conèixer el món medieval. En aquest espai es reuneixen tres elements que representen els puntals de la societat feudal: els que resen, al monestir de Sant Pere de Rodes; els que produeixen, al poblat de Santa Creu, i els que lluiten, al castell de Verdera.
El centre del conjunt és el monestir de sant Pere, que va esdevenir el monestir més important del comtat d'Empúries tant pel paper rellevant dels seus abats com per ser un important centre de pelegrinatge gràcies a les relíquies que custodiava.
Des de la seva fundació, va gaudir de la protecció dels comtes d'Empúries, que el van dotar de terres i privilegis, i això va fer que es convertís també en un important senyor feudal. Entre els seus dominis hi havia Santa Creu de Rodes, un poble dedicat fonamentalment al comerç i la producció artesana que atenia les necessitats del monestir. Gràcies als pelegrinatges, entre els segles XII i XIV va gaudir d'una gran prosperitat, fins a arribar a tenir uns 250 habitants. Però les guerres, els saquejos i els estralls causats per les males collites i les epidèmies van provocar el sobtat abandonament de Santa Creu.
La seguretat del conjunt depenia del castell de Sant Salvador de Verdera, que simbolitza els aspectes guerrers de la societat feudal. El castell havia estat donat al monestir pels comtes d'Empúries, però el seu valor estratègic, dominant el cap de Creus, va fer que els comtes intentessin recuperar-lo, cosa que va provocar continus enfrontaments amb els abats.
L'element més destacable del conjunt és l'església del monestir que, per la seva originalitat i antiguitat, és una peça excepcional dins el romànic català. Construïda entre els segles X i XI, per acollir els pelegrins, permet copsar l'esplendor que va viure el monestir. La construcció destaca per la gran alçada que li proporciona un original sistema de pilars i dobles columnes, i per la riquesa ornamental present en els capitells i en la quasi desapareguda portalada, obra del mestre de Cabestany.
General: 6 euros
Reduïda: 4 euros
Tenen dret a la tarifa reduïda:
Tenen dret a gratuïtat:
Casos especials:
NOTA: aquest horari està en vigor i anul·la qualsevol altre horari publicat amb anterioritat en aquesta o en altres pàgines web, com també en fulletons i tríptics informatius.
La taquilla i l'entrada es tanquen 30 minuts abans del límit horari.
De dimarts a diumenge, inclosos els festius
Tancat els dilluns no festius, el 25 i 26 de desembre i l'1 i 6 de gener.
Visites guiades per a particulars
Adreçades al públic en general. Consulteu la nostra programació de visites guiades a l'apartat d'activitats destacades o demaneu més informació al telèfon 972387559 o correu electrònic reservesspv.acdpc@gencat.cat
Visites guiades en grup
Adreçades a grups o particulars que desitgin una visita privada amb un dels guies del monument. Podeu fer la reserva de la vostra visita al telèfon 972387559, o correu electrònic reservesspv.acdpc@gencat.cat
No es permet l’entrada d’animals de companyia a l’interior del monument.
Les instal·lacions no estan adaptades per a persones amb discapacitat.
accessibilitat | avis legal i privacitat | política de galetes | © Departament de Cultura 2018 Agència Catalana del Patrimoni Cultural