Actualitat

Entrada en vigor mesures d'estalvi energètic

Avui dia 9 d'agost entra en vigor el Decret Llei 14/2022, d'1 d'agost, de mesures de sostenibilitat econòmica en l'àmbit del transport, en matèria de beques i ajudes a l'estudi, així com de mesures d'estalvi, eficiència energètica i de reducció de la dependència energètica del gas natural (BOE, núm. 184, de 2 d'agost de 2022). Les mesures que aprova el Decret estaran en vigor fins l'1 de novembre de 2023.

09/08/22 / Administradora

Entre les mesures d'estalvi energètic aprovades, la norma recull l'obligatorietat en edificis públics, entre ells els espais culturals i, per tant, els monuments i jaciments, de limitar la temperatura interior a 27ºC a l'estiu i a 19ºC a l'hivern i al manteniment d'una humitat relativa compresa entre el 30% i el 70%. També obliga a tenir sistemes de tancament automàtic de portes o tancar portes manualment i a apagar la il·luminació d'aparadors i exterior d'espais públics a partir de les deu de la nit si aquests estan desocupats. Aquestes mesures seran vigents fins l'1 de novembre de 2023.

D'acord amb l'article 29 del RD (Títol V), les mesures són les següents:

 1. La temperatura de l'aire als recintes habitables condicionats que s'indiquen a l'apartat 2 de la IT 3.8.1 del Reglament d'Instal·lacions Tèrmiques als Edificis (RITE), aprovat pel Reial Decret 1027/2007, de 20 de juliol -on s'inclouen els espais culturals-, es limitarà als següents valors:
  1. La temperatura de l'aire als recintes calefactats no ha de ser superior a 19ºC.
  2. La temperatura de l'aire als recintes refrigerats no serà inferior a 27ºC.
  3. Les condicions de temperatura anteriors estaran referides al manteniment d'una humitat relativa compresa entre el 30% i el 70%.
 2. Addicionalment a les mesures d'informació previstes a la IT 3.8.3 del RITE, els recintes habitables condicionats a què fa referència l'apartat anterior han d'informar, mitjançant cartells informatius o ús de pantalles, sobre les mesures d'estalvi energètic aplicades, relatives als valors límits de temperatura i humitat, obertura de portes i règims de revisió i manteniment. Aquests cartells o pantalles han de ser clarament visibles des de l'entrada o l'accés als edificis.
 3. Els edificis i locals amb accés des del carrer inclosos a l'àmbit d'aplicació de la IT 3.8 del RITE disposaran d'un sistema de tancament de portes adequat, que podrà consistir simplement en un braç de tancament automàtic de les portes per impedir que romanguin obertes permanentment.
 4. L'enllumenat exterior dels edificis públics s'ha de mantenir apagat des de les 22 hores, de la mateixa manera que el d'aparadors regulat a l'apartat 6 de la Instrucció tècnica complementària EA-02 del Reglament d'eficiència energètica en instal·lacions d'enllumenat exterior, aprovat pel Reial Decret 1890/2008, de 14 de novembre.
Més Actualitat
Accessibilitat

22/05/22
Apareixen noves figures inèdites al conjunt de pintures rupestres

 • El projecte de recerca ha permès obtenir noves dades sobre les pintures rupestres, descobrir-hi noves figures i millorar el coneixement sobre els processos creatius que va experimentar aquest conjunt en l'època prehistòrica.
 • S'ha generat un model en 3D de la roca i un nou calc digital, que serviran per a futures aplicacions, tant per a la conservació com per a la divulgació d'aquest espai.
 • Un nou espai web permet apropar la recerca a tots els públics i, alhora, fer-hi una visita virtual amb un nivell de detall, qualitat i informació únics.

30/07/2021
Castellterçol recorda la figura de l'etno-coreògraf Manuel Cubeles i Solé (1920-2017) amb motiu del centenari del seu naixement

 • L'acte s'inclou en la commemoració de la mort d'Enric Prat de la Riba que se celebra cada any el dia 1 d'agost a la Casa Museu Prat de la Riba de Castellterçol.
 • L'acte se centrarà a aprofundir en la figura de Manuel Cubeles amb motiu dels cent anys del seu naixement i comptarà, també, amb l'espectacle de dansa "La difícil senzillesa" de l'Esbart Marboleny de les Preses.

15/07/22
La Coral Càrmina dona el tret de sortida al Festival de Música de Sant Pere de Rodes amb una producció pròpia per commemorar el Mil·lenari del Monestir

 • El concert serà un viatge musical de mil anys que culminarà amb l'estrena de l'obra nova "Tu es Petrus" del compositor català establert a Nova York, Adrià Barbosa.
 • El concert commemoratiu tindrà lloc aquest dissabte a l'església del monestir a les vuit del vespre.

Logo

accessibilitat | avis legal i privacitat | política de galetes | © Departament de Cultura 2018 Agència Catalana del Patrimoni Cultural