Projecte | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Sobre el projecte

'Catalunya país d’arxius, documents que fan Europa' té com a objectiu exhibir tota aquella documentació que acrediti com, a partir d’un moment determinat, s’hi reflecteixen aquelles actuacions que converteixen una ciutat, comarca o territori amb vocació europea.
Aquesta contribució al que són les estructures europees i internacionals, la reflectirien, per exemple: documents relatius a les Assemblees de Pau i Treva (s. XI), com a precedents d’un dels primers parlaments del món, el Llibre del Consolat de Mar (s. XIII), l’atles Català (Cresques, 1375), el llibre del Sindicat Remença (1448), la cuina catalana medieval, aportacions en l’àmbit de la medicina, de l’arquitectura (Modernisme), de la ciència (Monturiol), els Jocs Olímpics 92 (Barcelona, Banyoles, La Seu d’Urgell, etc.), i milers de documents custodiats als arxius del país.
 
El projecte es durà a terme en dos àmbits d’actuació, la creació d’un recurs digital i l'organització d'activitats de difusió
 
El recurs digital contindrà al voltant de 1.000 documents que ensenyaran la importància i la transcendència del patrimoni documental de Catalunya amb la construcció d’Europa, des dels primers registres textuals fins a la nostra contemporaneïtat.


 
Al llarg de l’any de celebració del  Congrés Internacional d’Arxius, també s’organitzaran activitats de difusió arreu de Catalunya per apropar a la ciutadania, documents que mostrin la importància i la transcendència del patrimoni documental de Catalunya en la construcció d’Europa, relacionats amb la governança local, les fronteres, els motors econòmics, l’arquitectura, els serveis col·lectius i la solidaritat de la societat catalana. 

El conjunt del projecte 'Catalunya país d’arxius, documents que fan Europa' s’adreça tant als agents vinculats en el Congrés Internacional d’Arxius Barcelona 2025, com a nivell extern al conjunt de la població del nostre país que es pugui senti interpel·lada per aquest tema. Els objectius del projecte són:
 
A nivell intern, pels agents vinculats amb el Congrés Internacional d’Arxius Barcelona 2025:
Augmentar la visibilitat dels equipaments en el territori
Promoure la importància de la gestió dels documents i dels arxius
Donar a conèixer el patrimoni documental comú
Trencar la imatge d’opacitat i clandestinitat encara massa lligada als arxius
Facilitat l’accés de la ciutadania als arxius i augmentar-ne la seva presència
Augmentar la col·laboració entre els equipaments dels arxius
Implicar els i les professionals de les diferents xarxes i del conjunt del país, en el congrés Barcelona 2025
Explicar la professió en el context de la societat de la informació i el coneixement. Què vol dir ser arxiver/a avui
 
A nivell extern, pel conjunt de la població del nostre país:
Mostrar importància i transcendència del patrimoni documental de Catalunya, en marc europeu i internacional
Evidenciar la contribució de la documentació del nostre país en la “construcció” d’Europa i l’àmbit internacional
Assenyalar la transcendència de la documentació en la configuració d’una Nació
Evidenciar la destacada activitat desenvolupada pels arxius del país i l’esforç de modernització i posada al dia, també en l’àmbit de la gestió dels documents i  les dades
Explicar la important transformació de la professió, a Catalunya, en les darreres dècades