Irene Solà | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Títol: Empúries - Foça, 2022

Data: a partir del 26 de novembre


Empúries, seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya, és l’únic jaciment arqueològic de la península Ibèrica on conviuen les restes d’una ciutat grega -l’enclavament colonial d’Empòrion- amb les restes d’una ciutat romana -l'antiga Emporiae- creada a inicis del segle I aC sobre les estructures d’un campament militar romà instal·lat durant el segle anterior.

La tasca creativa Irene Solà (Malla, 1990) es desenvolupa indistintament a través de la literatura i les arts visuals. A Solà li interessen les històries, tant en la tradició oral com l’escrita i explora les formes com hem mirat el món durant segles.

Després de diverses visites a les ruïnes d’Empúries i als dipòsits del museu, Solà s’interessa pels diaris de l’arqueòleg Emili Gandia, escrits durant els primers anys d’excavacions a Empúries a principis del segle XX, desats en una caixa forta del museu. A partir d’aquí, Solà investiga les veritables primeres excavacions al jaciment que remunten al 575 aC quan arriben els primers colons, grecs que venen de Focea, Turquia. Aquesta data representa un començament, la fundació d’Empúries.

La seva proposta, en conseqüència, parteix amb un viatge a Focea i els seus jaciments amb la voluntat d’emmirallar els dos jaciments, Empúries i Focea, i restablir una fugaç relació d’intercanvi entre les dues. Amb aquesta idea al cap, Solà viatja a Focea, troba i compra 20 postals de les ruïnes de l’antic assentament grec i les envia al Museu d’Empúries amb un text escrit al dors, explicant el seu viatge i altres impressions del seu periple.

Les vint postals juntament amb una vitrina on, de manera molt clara, s’explica com va ser l’arribada dels grecs de Focea a Empúries, és el nucli de l’exposició que es presentarà a la Biblioteca del Museu d’Empúries a partir del 26 de novembre de 2022. També s’editarà una publicació digital a partir dels textos escrits per Solà en les postals i, es farà una presentació pública de tot el projecte a les sales de la Biblioteca del Museu. Està previst que les postals entrin a formar part dels arxius del Museu.

Per accedir a la Biblioteca del Museu d'Empúries, cal concertar una cita al telèfon 972 77 02 08


FOTOGRAFIES