Actualitat

Castellterçol recorda la figura de l'etno-coreògraf Manuel Cubeles i Solé (1920-2017) amb motiu del centenari del seu naixement

  • L'acte s'inclou en la commemoració de la mort d'Enric Prat de la Riba que se celebra cada any el dia 1 d'agost a la Casa Museu Prat de la Riba de Castellterçol.
  • L'acte se centrarà a aprofundir en la figura de Manuel Cubeles amb motiu dels cent anys del seu naixement i comptarà, també, amb l'espectacle de dansa "La difícil senzillesa" de l'Esbart Marboleny de les Preses.

30/07/2021 / Administradora

La Casa Museu Prat de la Riba a Castellterçol acollirà aquest diumenge 1 d'agost, a partir de les 20 hores, l'acte anual de commemoració de la mort d'Enric Prat de la Riba, impulsor i primer president de la Mancomunitat de Cataunya i figura cabdal de la història política de la Catalunya contemporània.

La celebració comptarà amb la presentació de Josep Garcia i Miràngels, comissari de l'any Manuel Cubeles i Solé, i una conferència sobre la vida i obra del reconegut etno-coreògraf a càrrec de Pilar Lopez Arcos, etno-musicòloga, deixebla i col·laboradora, durant la darrera etapa de la vida del mestre.

Sota el títol "Manuel Cubeles i Solé i el seu compromís amb Catalunya", Pilar López Arcos, parlarà de qui no sols va tenir una especial relació amb Castellterçol, sinó que també va ser un gran admirador de la figura i l'obra de govern d'Enric Prat de la Riba. Manuel Cubeles va ser una persona que es va comprometre i va treballar tota la vida al servei de la cultura del país, i ho va fer des de diversos àmbits. És conegut, sobretot, per haver estat director i fundador dels Esbarts Verdaguer (1948-1953) i Esbart de Sarrià (1955-1961). La seva manera d'entendre i presentar les nostres danses tradicionals fou considerada una "revolta" en el món dels esbarts dansaires del moment, alhora que era emprada com un revulsiu contra el règim franquista. També va intervenir en més o menys mesura en altres esbarts. De fet, Manuel Cubeles i Solé, és un dels noms destacats del moviment dels esbarts i de la dansa a Catalunya, però alhora és un personatge polièdric que al llarg de la seva vida va participar en molts altres àmbits de la cultura. Ell mateix es definia com a integrant de la legió del silenci, referint-se a la generació de joves que varen viure la guerra i postguerra; aquell context que Josep Benet va definir com a intent de genocidi cultural franquista a Catalunya.

 

La difícil senzillesa

L'acte finalitzarà a les 21 hores amb l'espectacle de dansa gratuït "La difícil senzillesa", que oferirà l'Esbart Marboleny en homenatge a Cubeles, el qual serà presidit per Josep Manuel Rueda, director de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, i Isaac Burgos, alcalde de Castellterçol.

Dirigit per Montse Colomé i Iban Beltran i amb música de Marcel Casellas, l'espectacle serà interpretat per Marcel Casellas al contrabaix, Pere Pau Ximenez a l'acordió diatònic, Jordi Molina a la tenora i Paula Rocosa al piano. Amb aquest espectacle de dansa, l'Esbart Marboleny ha volgut donar valor a la tasca de recuperació de la dansa catalana que va fer Manuel Cubeles i a l'important patrimoni de coreografies i tècnica que tenim.

L'Agència Catalana del Patrimoni Cultural i l'Ajuntament de Castellterçol tenen la voluntat de dotar l'acte de commemoració de la mort d'Enric Prat de la Riba d'una visió àmplia relacionada amb la història del país. D'aquesta manera, des de l'any 2017 s'ha treballat per vincular també aquesta celebració amb les commemoracions de la Generalitat de Catalunya amb la intenció de reflexionar i posar en valor fets, persones i aspectes rellevants de la història del país.

 

Cartell
More news
Accessibility

30/07/2021
Castellterçol recorda la figura de l'etno-coreògraf Manuel Cubeles i Solé (1920-2017) amb motiu del centenari del seu naixement

  • L'acte s'inclou en la commemoració de la mort d'Enric Prat de la Riba que se celebra cada any el dia 1 d'agost a la Casa Museu Prat de la Riba de Castellterçol.
  • L'acte se centrarà a aprofundir en la figura de Manuel Cubeles amb motiu dels cent anys del seu naixement i comptarà, també, amb l'espectacle de dansa "La difícil senzillesa" de l'Esbart Marboleny de les Preses.

27/11/2020
Descobert el possible nom original de la ciutat ibèrica del Castellet de Banyoles

La ciutat seria coneguda amb el nom de Kum segons la inscripció ibèrica apareguda en un fragment de plom.

Aquest matí, al jaciment ibèric de Castellet de Banyoles, a Tivissa (Ribera d’Ebre), s’ha anunciat una significativa troballa que permetria demostrar que Castellet de Banyoles, capital del poble ibèric dels Ilercavons, era coneguda amb el nom ibèric de Kum.

10/05/2021
Eduard Iniesta presenta el seu darrer disc “Trajecte Animal” al convent de Sant Bartomeu de Bellpuig

El concert, que se celebrarà el dissabte 22 de maig a les 8 del vespre, és gratuït però té places limitades i cal fer reserva prèvia.

 

El reconegut músic Eduard Iniesta actuarà al convent de Sant Bartomeu de Bellpuig el dissabte 22 de maig en el marc del programa Ritmes! Batecs de Cultura als museus, monuments i jaciments de Catalunya, que impulsa el Departament de Cultura.

Logo

accessibilitylegal notice and privacy policy | cookies | © Departament de Cultura 2018 Agència Catalana del Patrimoni Cultural